T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Enaka volilna pravica za vse


22.04.2022 | Zveza Sonček so.p.

Nobena omejitev volilne pravice zaradi invalidnosti ni dopustna. Vsak državljan, ki je dopolnil 18 let, bi moral imeti pravico voliti in biti voljen. A stvarnost je drugačna. V nedeljo, 24. aprila, bodo namreč potekale parlamentarne volitve, a teh se ne bo moglo udeležiti več kot 3.000 polnoletnih državljanov, oseb z invalidnostjo, ki imajo skrbnike, saj jim je volilna pravica odvzeta.

Da bi spodbudila družbeno razpravo o tem vprašanju, je Zveza Sonček v začetku februarja podala pobudo za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) tako, da odvzem volilne pravice osebam, postavljenim pod skrbništvo, ne bi več bil mogoč. S tem bi se Slovenija pridružila številnim evropskim državam, (Avstrija, Italija, Hrvaška, Nemčija, Francija, Španija, Slovaška, Švedska, Finska, Irska, Nizozemska in Latvija), ki so ta cilj že dosegle. Volilna pravica je namreč temeljna človekova pravica, zapisana v slovenski ustavi in Konvenciji o pravicah oseb z invalidnostjo (MKPI), ki jo je Slovenija ratificirala leta 2008.  

Pogovori so stekli s skoraj vsemi parlamentarnimi strankami, a nobena se ni odločila za vložitev predloga novele ZVDZ.


Priporočilo Zagovornika načela enakosti


Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je pred kratkim pripravil priporočilo (št. 0070-2/2022/1, 11. april 2022), v katerem Državnemu zboru RS priporoča, da Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ) dopolni tako, da se črtata drugi in tretji odstavek 7. člena ZVDZ; ob tem naj se omogoči uresničevanje aktivne volilne pravice (pravice voliti) na volitvah v Državni zbor vsem polnoletnim državljanom, tudi vsem ljudem, ki jim je bila odvzeta poslovna sposobnost, podaljšana roditeljska pravica ali so bili postavljeni pod skrbništvo.

Zagovornik priporoča zakonodajalcu, da v prehodnih določbah ZVDZ odpravi vse učinke odvzemov volilne pravice ljudem z intelektualnimi in psihosocialnimi invalidnostmi, tudi posledice sedme točke drugega odstavka 4. člena ZEVP-2, šestega odstavka 5. člena Zakona o lokalni samoupravi in drugega odstavka 10. člena Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, in sicer naslednji dan po objavi zakona v Uradnem listu RS.

Zagovornik je vrsto ključnih deležnikov, tudi Državni zbor, večkrat opozoril na vprašanje odvzemov volilne pravice osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi invalidnostmi.


Podpišite peticijo Zveze Sonček


Vnovič vas pozivamo, da podpišete peticijo »Pobuda za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor) in podprete prizadevanja Zveze Sonček, da bo vsaka oseba z invalidnostjo imela pravico voliti. Jeseni bomo namreč še dvakrat odšli na volišča – volili bomo predsednika republike, potekale pa bodi tudi lokalne volitve.

Peticija: https://www.peticija.online/pobuda_za_spremembo_zakona_o_volitvah_v_dravni_zbor__vsaka_oseba_z_invalidnostjo_ima_pravico_voliti
< nazaj
2021 2022 2023
julij avgust september
p t s č p s n
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke