T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Milijon razlogov, da se povezujemo


03.10.2022 | Zveza Sonček

Ob letošnjem svetovnem dnevu cerebralne paralize vas v četrtek, 6. oktobra 2022, vabimo, da se nam pridružite na ulicah in trgih slovenskih mest, lahko pa zavijete v vam bližnji center Sonček, saj bodo ta dan vrata na stežaj odprta prav za vse. Po več kot dveh letih različnih omejitvenih ukrepov zaradi epidemije covida-19 imamo Milijon razlogov, da se povezujemo.

Svetovni dan cerebralne paralize je globalna kampanja (worldcpday.org) ozaveščanja o cerebralni paralizi, katere namen je graditi podporo skupnosti ljudem s CP in povezovanje več kot 17 milijonov ljudi po svetu, ki živijo s tem stanjem, ter poteka v več kot 100 državah po vsem svetu.

Cerebralna paraliza je namreč najpogostejša telesna okvara v otroštvu. Je posledica poškodbe razvijajočih se možganov v času nosečnosti, poroda ali v prvih dveh letih življenja. Pogostost cerebralne paralize je 2 do 4 primerov na 1000 rojstev.  

Zveza Sonček bo svetovni dan cerebralne paralize obeležila z dnevi odprtih vrat v centrih Sonček, s simboličnimi pohodi z zelenimi baloni in kratkimi prireditvami v nekaterih mestih, informativno-prodajnimi stojnicami, Ko bo padel mrak, pa bodo nekatere zgradbe v večjih mestih osvetljene v zeleno barvo. V Ljubljani bosta osvetljena v zeleno Cankarjev dom in Mesarski most, v Mariboru fontana na Glavnem trgu in Mariborski grad, v Murski Soboti bo osvetljen Murskosoboški grad, v Kamniku bo osvetljen Stražni stolp itd.
Vabimo vas k udeležbi in sodelovanju pri teh aktivnostih, hkrati pa vas vabimo, da se nam pridružite kot član društev, vključenih v Zvezo Sonček, ali podpornik v naših skupnih prizadevanjih.

Se vidimo na ulicah slovenskih mest!Čas je za glasovanje!

V okviru organizacije Svetovnega dne cerebralne paralize (https://worldcpday.org/) je do 29. septembra potekala zbiranje predlogov za dostopne tehnološke rešitve. Med 29. septembrom in 6. oktobrom pa poteka glasovanje o najboljših idejah, ki se bodo uvrstile v ožji izbor.

Glasuje lahko prav vsak: ideas.worldcpday.org/millionsofreasons/gallery-of-ideas.
Na svetovni dan cerebralne paralize pa bodo razglašeni tisti predlogi, ki se bodo uvrstili v ožji izbor. Zmagovalca pa bo izbrala strokovna žirija; razglašen bo 14. oktobra. Najboljša ideja oziroma zmagovalec bo prejel 5.000 ameriških dolarjev.

V galeriji predlogov je moč najti tudi slovenskega predstavnika, in sicer Gregorja Hrovatina, s predlogom Oblačila za ljudi, ki imajo težave pri oblačenju.

Gregor Hrovatin je že dolga leta (zunanji) sodelavec Zveze Sonček. Lani se je odločil ustanoviti zagonsko podjetje PC Drugače, specializirano za izdelavo prilagojenih oblačil za ljudi, ki se težko ali pa se sami sploh ne morejo obleči (https://www.facebook.com/oblaciladrugace). O oblačilih Drugače smo pisali v aprilski številki revije Sončnik.


< nazaj
2022 2023 2024
december januar februar
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke