T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Nova stanovanjska skupina na Bučki za odrasle osebe z oviranostmi


15.09.2021 | Zveza Sonček so.p.

Župan občine Škocjan Jože Kaplar je s predsednikom upravnega odbora ljubljanskega podjetja Lesnina MG Oprema Boštjanom Mencingerjem 14. septembra 2021 v prostorih občine podpisal pogodbo o gradnji stanovanjske hiše za stanovanjsko skupino na Bučki. V hiši bo lahko bivalo štiri do šest odraslih oseb z oviranostmi s širšega območja Dolenjske. Partnerja v projektu sta Zveza Sonček so. p. in Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine.

Nov bivalni objekt na Bučki v občini Škocjan, ki ga bo upravljal Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p., pomeni velik premik od institucionalizacije k skupnostnim oblikam bivanja odraslih oseb z oviranostmi. Te osebe bodo lahko bivale skupaj, zunaj primarnih družin in se tako bolj vključevale v okolje.

»Zveza Sonček take objekte upravlja že več kot dvajset let v različnih krajih Slovenije, Dolenjska pa je na tem zemljevidu bolj siva lisa. Zato gre pohvaliti občino Škocjan, ki je prisluhnila potrebam nastanitve odraslih oseb z invalidnostjo v lokalni skupnosti in jim s tem omogočila dostojno bivanje v normalni hiši. Veliko je naredila zanje, za člane društva in za koga drugega, ki bo tako bivanje potreboval,« je dejal direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik. V sklopu objeta bo tudi manjše samostojno stanovanje, ki bo prav tako v celoti prilagojeno za osebe na invalidskih vozičkih.

Del sredstev za nov objekt, ki bo stal slabih 800.000 evrov, je občina Škocjan pridobila iz  Evropskega sklada za regionalni razvoj, del bo prispevala država,  ker pa je znesek zaradi podražitve gradbenih del močno povečan, so morali dodaten denar pridobiti z rebalansom občinskega proračuna. K sreči so svetniki razumeli pomen te naložbe, ki je nekaj posebnega v našem prostoru, je dejal župan Jože Kapler.

Do prihodnjega poletja bo tako zrasel drugi dom za odrasle osebe z oviranostmi, z njim pa bo ta konec Dolenjske dobil novo vsebino. Uporabniki nove bivalne enote na podeželju bodo lahko s pomočjo in v okviru programov vključeni tudi v samooskrbo.

»V člani društva si prizadevamo za tako vključevanje, saj izhajamo iz lastnih starševskih izkušenj. Sem namreč mati 31-letne hčere s težko obliko cerebralne paralize in vem, kaj to pomeni,« je dejala mag. Violeta Suhadolnik, podpredsednica Društva Sonček Dolenjske in Bele krajine.  

Glej tudi https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174805401?s=tv in https://www.vaskanal.com/top-novice/4812-novice-14-september-2021.


< nazaj
2022 2023 2024
maj junij julij
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke