T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Pismo vodstvom političnih strank


19.06.2014 | Tomislav Špilak

Spoštovani ustvarjalci slovenske prihodnosti!

Čez slab mesec dni se bomo v Sloveniji odpravili na predčasne parlamentarne volitve. V upanju, da bomo tokrat uspeli izbrati predstavnike, ki bodo podprli naše zahteve po izenačevanju možnosti invalidov, se obračamo tudi na vas. Te naše zahteve so odločilnega pomena za dosego kakovosti življenja oseb z invalidnostjo in njihove polne vključitve v družbeno življenje ter izhajajo iz pomembnih mednarodnih aktov o pravicah invalidov.

Sonček – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. je v zadnjih 30 letih marsikaj postorila in prispevala, da se je spremenil odnos do tistih, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo tekmovati z drugimi po pravilih, ki so jih sebi in drugim postavili najbolj zmožni.


Nekoč nevidni so že postali vidni


Otroci in odrasli, ki so bili nevidni v posebnih inštitucijah, skriti na krajih daleč od velikih mest, so postali vidni. Otrokom je zagotovljena pravica do šolanja, vedno manj je tistih, ki se šolajo v specializiranih šolah daleč od svojih staršev, mnogi so se vključili v redne šole, nekateri študij nadaljujejo celo na visokih šolah, mnogo več je tistih, ki po končanem šolanju ostajajo v svojem domačem kraju, mnogi so se preselili iz zavodov v stanovanjske skupine.


Zveza Sonček – izvajalka storitev, z jasnim poslanstvom


Ogromno odrekanj, vztrajnosti in potrpežljivosti smo potrebovali za to, da smo postopoma gradili mrežo Centrov Sonček in stanovanjskih skupin po vsej Sloveniji, pričeli sami izvajati socialne storitve kot javno službo in odprli organizacijo za vse, ki potrebujejo naše storitve.


Vendar to ni dovolj, da bi lahko izpolnili naše poslanstvo. Zato od države pričakujemo:

PET PRIČAKOVANJ – TEMELJNIH ZAHTEV OD DRŽAVE


Kljub sprejemanju takšnih dokumentov kot so Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva, Akcijski program invalidskega varstva, Konvencija Združenih narodov o pravicah oseb z invalidnostmi, ki poudarjajo pravico do enakopravnosti in enakih možnosti, se Slovenija ne more otresti kulture usmiljenja, dobrotništva in s tem pokroviteljstva. Kulture, ki predpisuje ljudem, ki so drugačni, kaj je za njih dobro in kako naj živijo.


Dovolj je bilo tega!


Slovenija 21. stoletja mora postati družba, ki bo izkoriščala potencial vseh svojih državljanov. Družba, ki bo vsakemu državljanu omogočala, da sam odloča o svojem življenju in pri delitvi družbenega produkta sodeluje v skladu s svojim prispevkom. Tistim, ki so manj zmožni, pa v skladu z njihovim nerazvitim potencialom.

Zaradi tega pričakujemo:

  1. Pregleden in pravičen sistem zdravstvenega varstva, iz katerega bo razvidno ali ima otrok pravico do zgodnje obravnave, kdo, kje in na kakšen način jo izvaja ter v katerem bodo starši aktivni subjekti.
  2.  

  3. Prilagoditev osnovne šole slehernemu otroku in ne prilagajanje otrok šoli in preusmerjanje otrok v šole s prilagojenim programom, skratka - uveljavitev »Ene šole za vse«.
  4.  

  5. Enoten sistem zaposlovanja ter pokojninskega in invalidskega varstva za vse odrasle državljane, ki bo omogočal integrirano zaposlovanje in ne segregirane oblike zaposlovanja.
  6.  

  7. Razumno odpravo vseh arhitektonskih in komunikacijskih ovir.
  8.  

  9. Nadomestitev pavšalnih bonitet, priznanih na podlagi statusov, z individualnim financiranjem storitev, ki izenačujejo možnosti manj zmožnih državljanov.

V upanju na vaše razumevanje in podporo vas lepo pozdravljamo!


Direktor     
Zveze Sonček so.p.   
Iztok Suhadolnik l.r.
Predsednik
Zveze Sonček so.p.
Lojze Tomaževi l.r.< nazaj
2022 2023 2024
januar februar marec
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke