T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Prejem mestnega pečata Maribora – priznanje velikega pomena


22.12.2022 | Anja Rešeta

Leto 2022 je bilo za društvo Sonček Maribor izjemno pomembno, saj smo praznovali 40 let delovanja. Ob tem velikem mejniku smo organizirali več dogodkov … Naše 40-letno delo in prizadevanja so prepoznali tudi v Mestni občini Maribor in nam za naše zasluge podelili mestni pečat. Slovesno nam ga je predal župan Saša Arsenovič, in sicer v okviru novoletnega srečanja, ki je 21. decembra 2022, potekal v Festivalni dvorani Lent.

Dogodki ob 40. obletnici:

  • srečanje s pisateljem Tonetom Partljičem v okviru Sončkovega bralnega kluba (Glavni trg, 22. 4. 2022),
  • vseslovensko srečanje društev Zveze Sonček v Vrtičah (Vrtiče, 21. 5. 2022),
  • ples na vozičkih z naslovom 40 plesalcev za 40 let društva (Glavni trg, 11. 6. 2022),
  • srečanje z avtorjem, članom društva Lukom Prosnikom in predstavitev njegove knjige za otroke (Glavni trg, 17. 6. 2022),
  • obeležitev svetovnega dne cerebralne paralize (Glavni trg in grad Maribor, 6. 10. 2022),
  • premiera dokumentarnega filma Nič kaj drugačni od drugih (kino center Maribox, 1. 12. 2022),
  • prejem mestnega pečata Maribora in novoletno srečanje članov v Festivalni dvorani Lent (21. 12. 2022).

Naše 40-letno delo in prizadevanja so prepoznali tudi v Mestni občini Maribor in nam za naše zasluge podelili mestni pečat. Slovesno nam ga je predal župan Saša Arsenovič. V društvu smo na to zelo ponosni in nam ogromno pomeni – pečat je priznanje za naše dosedanje delovanje, hkrati pa nam daje zagon za nove izzive pri prizadevanju za izboljšanje življenja oseb z oviranostmi.

V društvu Sonček Maribor smo ves čas zelo aktivni, organiziramo veliko dogodkov in v našem pestrem programu vsakdo lahko najde kaj zase.

Nekateri člani in uporabniki storitev so vključeni v bolj kulturno obarvane projekte, drugi se pogosteje udeležujejo terapevtskih rehabilitacijskih programov, spet tretji se nam v večjem številu pridružijo ob družabnih programih.

Društvo deluje kot starševska organizacija. Ustanovljeno je bilo z namenom pomagati izboljšati življenje oseb s cerebralno paralizo in njihovih družin. Ustanovitev so podprli in pri tem pomagali tudi strokovnjaki (zdravniki, terapevti in drugi).


O društvu Sonček Maribor

(iz predloga za podelitev mestnega pečata)

Sonček Maribor, društvo za cerebralno paralizo, je leta 2022 praznoval 40 let delovanja. Na pobudo staršev in s podporo zdravnikov je bil 9. decembra 1982 ustanovljen kot prostovoljno, nepridobitno združenje za pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi. Delovanje društva je bilo v teh desetletjih obsežno in raznoliko, od prvih pobud staršev otrok s cerebralno paralizo za sistematično zdravstveno in drugo strokovno pomoč otrokom in organiziranja zdravstveno-terapevtskih kolonij za otroke in starše so sčasoma začeli razvijati raznolike terapevtske, izobraževalne, športne, družabne, kulturne in druge dejavnosti za otroke, mladostnike, odrasle s cerebralno paralizo in njihove starše ter izvajati neposredne socialnovarstvene storitve za odrasle s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti, kot so osebna asistenca in prilagojeni prevozi. V tem obdobju je društvo z angažiranim prizadevanjem za svoje člane v lokalnem okolju in širši družbi doseglo več pomembnih mejnikov, dosežkov in uspehov. Za organiziranje programov, namenjenih osebam s cerebralno paralizo, in pozitivno ozaveščanje javnosti o življenju oseb z oviranostmi si zaslužijo priznanje Mestne občine Maribor.Uspešnega delovanja društva ne bi bilo brez pobude, velike pripravljenosti in ogromno prostovoljnega dela posameznikov. Ustanovitelji so nam predali veliko dediščino in s tem tudi odgovornost, da v tem duhu nadaljujemo. Kar so začeli naši starši, je treba razvijati naprej; za to smo odgovorni vsi člani Sončka – osebe s cerebralno paralizo. Predvsem pa se moramo v razvoj dejavno vključiti tisti, ki to zmoremo in znamo.

Če znamo povedati, kaj hočemo in kaj potrebujemo, lahko skupaj tkemo pot k uresničevanju vizije Sončka. Če poskrbimo zase, hkrati poskrbimo za vse. Prizadevali si bomo za storitve, ki nam omogočajo neodvisno in samostojno življenje, ter za kakovost vseh storitev – z zdravstvenega in socialnega vidika in z vidika človekovih pravic.
< nazaj
2022 2023 2024
november december januar
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke