T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Zveza Sonček izraža zaskrbljenost zaradi nestrpnosti


07.04.2022 | Zveza Sonček so.p.

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. kot reprezentativna, nacionalna invalidska organizacija izraža zaskrbljenost ob nedavnih dogodkih v Divači. Del stanovalcev socialnovarstvenega zavoda Dom na Krasu Dutovlje se bo do leta 2023 preselil v štiri hiše, ki jih zanje gradijo v Divači, a nekateri prebivalci Divače se s tem ne strinjajo.

Zveza Sonček izraža zaskrbljenost zaradi nestrpnosti do oseb z invalidnostjo ob izvajanju dezinstitucionalizacije in socialnega vključevanja. K spoštovanju obeh načel se je Slovenija zavezala že leta 2008, ko je ratificirala Konvencijo o pravicah invalidov (MKPI). MKPI v 19. členu izrecno zavezuje države članice, da osebam z invalidnostjo zagotavljajo možnosti za samostojno življenje in vključevanje v skupnost po lastni izbiri – kje in s kom bodo živeli, da jim ne bi bilo več treba prebivati v institucijah. Prav tako države članice zavezuje k zagotavljanju podpornih storitev v skupnosti.

V Zvezi Sonček menimo, da so se glede preselitve uporabnikov iz Doma na Krasu v Dutovljah v štiri stanovanjske skupine v Divači prebivalci tega kraja oziroma njihova civilna iniciativa odzvali nestrpno in diskriminatorno. Tak odziv je nesprejemljiv, še zlasti pa sklicevanje civilne iniciative na »normativ števila oseb s posebnimi potrebami na število prebivalcev«.

Slovenija se je kot pogodbenica MKPI zavezala sprejeti ukrepe za ozaveščanje celotne družbe o osebah z invalidnostjo in spodbujanje spoštovanja njihovih pravic in dostojanstva ter tudi za boj proti stereotipom, predsodkom in škodljivim ravnanjem v zvezi z osebami z invalidnostjo na vseh področjih življenja. Zveza Sonček meni, da je ena izmed osrednjih nalog javnih občil, da ustvarjajo podobo o osebah z invalidnostjo, ki bo v skladu z MKPI.

V Zvezi Sonček vnovič pozivamo Vlado RS, predvsem pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da začne z uresničevanjem Konvencije o pravicah  oseb z invalidnostjo in izvaja aktivnosti za dezinstitucionalizacijo. To pomeni, da naj si prizadeva za razpršen dostop do primernih stanovanj za uporabnike z različnimi oviranostmi. Vlada oziroma ministrstvo pa naj začneta spoštovati tudi Sklepe Sveta EU o strategiji o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030),1 s katerimi se le-ta zavzema za take strategije držav članic za samostojno in neodvisno življenje, ki bodo vključevale ustrezne nastanitvene in kakovostne storitve v skupnosti na podlagi individualnih potreb.

Svet EU je namreč 15. junija 2021 pozval države članice k spodbujanju razvoja socialnih storitev v skupnosti, osredotočenih na posameznika, ter samostojno življenje, ob upoštevanju prehoda iz življenja v instituciji v življenje v skupnosti. Razpoložljiva finančna sredstva EU naj bi se torej namenila za krepitev kakovosti storitev, ki zagotavljajo podporo v skupnosti in dostopnosti ter tudi za usposabljanjem osebja za podporne storitve, zagotovo pa ni primaren namen teh sredstev vlaganje v nove zidove novih institucij.

dr. Jasna Murgel
predsednica Zveze Sonček so. p.
1 Sklepi Sveta EU o Strategiji o pravicah oseb z invalidnostjo za obdobje 2021–2030 (Bruselj, 15. junij 2021 (OR. en) 9749/1/21 REV 1).


< nazaj
2021 2022 2023
junij julij avgust
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke