T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

CP-AGEING – izobraževalni program za promocijo aktivnega staranja oseb s cerebralno paralizo


18.01.2023 | Zveza Sonček

Medicinski napredek je podaljšal pričakovano življenjsko dobo odraslih s cerebralno paralizo, vendar se ob tem postavlja vprašanje, kako najbolje obvladovati učinke staranja. V ta namen je bil zasnovan projekt CP-AGEING (https://cpageing.eu/?page_id=457&lang=sl), ki je potekal od novembra 2020 do oktobra 2022.

Partnerji v projektu so: Inštitut za raziskovanje politik socialne solidarnosti (POLIBIENESTAR) (Španija), Aristotelova univerza v Solunu (Grčija), APCB – Združenje cerebralne paralize Braga (Portugalska), Cerebralna paraliza Grčija – Odprta vrata, Spominčica – Alzheimer Slovenija, Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije (predstavnik je bil Jernej Hazimali) in AVAPACE (Španija).

Večina oseb s CP med približno 20. in 40. letom starosti izkusi obliko prezgodnjega staranja. Pokaže se večja stopnja kroničnih zdravstvenih težav ter upadanje moči in funkcionalne rezerve, poslabšanje telesne aktivnosti, povečano tveganje za padce in mišično-skeletne zaplete, spremembe v sposobnosti požiranja, zdravstvene težave z zobmi, neželeni stranski učinki zaradi zdravil ali operacij in težave pri hoji ali otrdele mišice (25 odstotkov oseb s CP izgubi sposobnost hoje).

Projekt CP-AGEING
smo ustvarili za:
  • ozaveščanje o pomembnosti preprečevanja in obvladovanja učinkov staranja ob hkratnem ohranjanju kakovosti življenja odraslih s CP,
  • ustvarjanje in prenašanje smernic in orodij za preprečevanje in obvladovanje fizičnega in kognitivnega upada ter za ohranjanje in/ali krepitev samostojnosti in socialne vključenosti, vključno z izbiro in uporabo podpornih tehnologij,
  • izvajanje inovativnih strategij v institucijah in doma s spodbujanjem samooskrbe in samostojnosti,
  • osredotočanje na staranje oseb, ki pomagajo pomoči potrebnim, ter na vpliv staranja na samo podporo, proces žalovanja ali pravna in ekonomska vprašanja,
  • okrepitev sodelovanja med institucijami, odraslimi s CP in osebami, ki jim pomagajo.

V okviru projekta smo izdelali učni načrt za izboljšanje kakovosti staranja odraslih s CP, v katerem bodo neposredno sodelovali končni uporabniki, tj. odrasli s CP in njihovi bližnji.

Prav tako smo izdelali pakete usposabljanj za preprečevanje fizičnega in kognitivnega upada odraslih oseb s CP ter za ohranjanje njihove samostojnosti in socialne vključenosti.

Vzpostavljena je bila platforma za e-izobraževanje, ki bo vključevala tako izobraževalno gradivo kot različne aktivnosti z upanjem, da bodo te vsebine dostopne številnim osebam s CP, njihovim bližnjim ter tudi strokovnim delavcem.

Na podlagi povratnih informacij posameznikov, ki so sodelovali v pilotnih validacijskih aktivnostih programa, smo prepričani, da bo program koristen in dobrodošel na področju CP.

Projekt CP-AGEING je financirala Evropska komisija v okviru programa ERASMUS+ 2020. Namenjen je povečanju kompetenc (znanja, stališč ter spretnosti) odraslih oseb s cerebralno paralizo (CP) in tistih, ki jim pomagajo pri vsakdanjem življenju, da bi s prilagojenimi programi usposabljanj izboljšali njihovo staranje.

< nazaj
2022 2023 2024
november december januar
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke