T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Izvajanje storitev po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov


06.09.2022 | Helena Kos

Po zaključenem pilotnem izvajanju storitev socialnega vključevanja in sprejetju Pravilnika o storitvah socialnega vključevanja invalidov1 se bodo storitve začele izvajati, predvidoma jeseni. Tudi Zveza Sonček je na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podala namero o izvajanju teh storitev.

Storitve socialnega vključevanja so namenjene osebam z invalidnostjo, ki so pridobile status po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI),2 njihov cilj je omogočiti enakovredno in enakopravno sobivanje oseb z invalidnostjo in neinvalidih oseb v skupnosti.

Zakon in pravilnik opredeljujeta štiri sklope storitev:

  1. Usposabljanje za samostojno življenje združuje aktivnosti, namenjene oblikovanju podpornega okolja za samostojno življenje s ciljem opolnomočiti in ozavestiti upravičenca in svojce za samostojno življenje. Poteka v obliki šesturnih učnih delavnic.
  1. Vseživljenjsko učenje zajema zagotavljanje spremstva upravičenca na dejavnosti vseživljenjskega učenja. Cilj je vključevanje osebe v različne aktivnosti ter s tem zvišanje stopnje vključenosti v okolje in razvijanje novih znanj ali veščin. Izvaja se v obliki spremstva v obsegu 52 ur na leto.
  1. Prebivanje s podporo omogočajo aktivnosti za čim bolj samostojno življenje osebe z invalidnostjo v skupnosti, njihov cilj je zagotoviti ustrezno podporo za bivanje ter krepitev posameznikove socialne mreže. Zajema informiranje in usmerjanje, svetovanje in podporo pri načrtovanju in izvedbi vsakodnevnih opravil, družabništvo ter strokovno podporo pri izvajanju aktivnosti. Upravičenci, ki živijo s starši, so upravičeni do 208 ur storitev na leto, če niso vključeni v VDC, ali do 104 ur, če so vključeni. Upravičenci, ki ne živijo s starši ali zakonitimi zastopniki, so upravičeni do 364 ur, če niso vključeni v VDC, ali do 208 ur, če so v VDC vključeni.
  1. Ohranjanje socialne vključenosti invalidov je storitev, namenjena osebam, starejšim od 65 let, ki pomaga zmanjšati socialno izključenost starejših in potrebo po institucionalni oskrbi ter obsega 104 ure na leto.

Postopek in izvajanje storitev


Vlogo na predpisanem obrazcu vlagatelj ali zakoniti zastopnik vloži na pristojnem centru za socialno delo (CSD). CSD vlogo odstopi Inštitutu RS za socialno varstvo. Strokovna komisija pripravi mnenje o obsegu ur in vrsti storitev socialnega vključevanja. Na podlagi mnenja CSD izda odločbo o pravici do storitev in vrednotnico. Vrednotnico upravičenec predloži izbranemu izvajalcu.
Storitve se izvajajo na podlagi sklenjenega dogovora, katerega del je tudi osebni načrt izvajanja storitev.

Izvajalci storitev socialnega vključevanja so institucije, ki ponujajo storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in imajo z MDDSZ sklenjeno pogodbo. Storitve izvajajo strokovni delavci in koordinatorji, ki so zaposleni pri izvajalcu, ter laične podporne osebe iz lokalnega okolja.

Storitve socialnega vključevanja se izključujejo s 16-urnim ali celodnevnim institucionalnim varstvom ter pravico do osebne asistence.


Kako bo storitve socialnega vključevanja izvajala Zveza Sonček


V Sončku bomo vse navedene storitve izvajali v skladu s potrebami in željami njihovih uporabnikov. Izvajanje storitev bo koordiniral strokovni delavec (kandidata za to delovno mesto še iščemo). Poleg tega se bodo v izvajanje vključile tudi druge podporne osebe iz lokalnega okolja.  

Nekatere aktivnosti bodo potekale v obliki skupinskih aktivnosti, kot so izobraževanja, delavnice in učenje konkretnih veščin, ki jih bomo organizirali v Sončku. Dogovarjali se bomo za spremstvo na različne aktivnosti društev in organizacij v lokalnem okolju, družabne, športne in kulturne dogodke.
Vsebina storitev bo temeljila na izraženih potrebah in željah uporabnika in bo opredeljena v njegovem osebnem načrtu.


Kaj je treba storiti


Če niste vključeni v stanovanjsko skupino in ne uveljavljate pravice do osebne asistence ter bi se želeli usposabljati za samostojno življenje ali se preizkusiti pri bivanju s podporo, izpolnite vlogo. Oddate jo na center za socialno delo, nato počakate na odločbo in vrednotnico.

Projekt je v začetni fazi, zato še ne vemo natančno, kako bo izvajanje potekalo. Za vse informacije pa lahko pišete na zveza@soncek.org.
Povezave:


1Ur. l. RS, št. 58/22.
2Ur. l. RS, št. 30/18 in nasl.< nazaj
2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke