T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Osebna asistenca: priročnik za razumevanje neodvisnega življenja


25.10.2021 | Zveza Sonček so.p.

Katrin Modic, Elena Pečarič in Domen Retelj so avtorji strokovne monografije Osebna asistenca: priročnik za razumevanje neodvisnega življenja, ki ga je nedavno izdalo YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

Priročnik vsebuje vse tiste temeljne vsebine, ki naj bi odlikovale prakso osebne asistence; to v najširšem smislu razumemo kot podporo hendikepiranim za neodvisno življenje. Zagotovo pa ga odlikuje, ker se v njem učimo od ljudi, ki osebno asistenco poznajo do njenih temeljev in so bili sami njeni ustvarjalci. Elena Pečarič je namreč pionirka osebne asistence v Sloveniji, Karin Modic pa je bila ena prvih, ki se je upala podati na pot osebne asistence.

Z Zakonom o osebni asistenci (ZOA) ki se je začel izvajati januarja 2019, je osebna asistenca postala dostopna vsem hendikepiranim v starosti 18 do 65 let, ki potrebujejo več kot 30 ur pomoči na teden. V Sloveniji je uporabnikov osebne asistence že več kot 2500, asistentov pa je približno 5000.

Uporabniki po vsem svetu poudarjajo, da jim osebna asistenca daje bistveno več dostojanstva in svobode, kot bi ju imeli, če bi bili odvisni samo od pomoči staršev, partnerja/partnerke in sorodnikov.

Priročnik je namenjen uporabnikov in izvajalcem osebne asistence ter tudi splošni javnosti. Pravzaprav gre za temeljno delo o osebni asistenci, v katerem avtorji pojasnjujejo, kaj sta neodvisno življenje in osebna asistenca, ter kako slednja hendikepiranim omogoča, da živijo neodvisno življenje. Predvsem pa lepo pojasni, kaj osebna asistenca je, in tudi kaj ni. V priročniku so uporabljene resnične zgodbe ljudi, ki uporabljajo osebno asistenco, osebnih asistentov, usklajevalcev ter koordinatorjev osebne asistence na Centrih za socialno delo. »Nič ni izmišljenega, čeprav kakšne izjave mogoče zvenijo bizarno ali pa se zdijo nemogoče. Vse je res,« pravi predsednica društva YHD Elena Pečarič.

Priročnik je izšel v času, ko so poslanci obravnavali predlog novele Zakona o osebni asistenci (ZOA-B). V društvu YHD so se med drugim zavzemali, da lahko pri uporabniku delo asistenta opravlja največ en družinski član. Predsednica društva YHD Elena Pečarič namreč poudarja,  da »neodvisnost pomeni tudi neodvisnost od lastne družine. Lahko je starš še tako super, ampak ne more 40-letnemu sinu zagotavljati neodvisnega življenja«. Novela ZOA-B, ki je bila sprejeta 20. oktobra 2021, tako žal med drugim določa, da lahko delo osebnega asistenta opravljata največ dva družinska člana.

Priročnik (173 strani, format A4) je s tehničnimi opisi, predpisanim fontom in velikostjo črk prilagojen tudi za slabovidne in slepe osebe.

Knjigo je mogoče naročiti na yhd-drustvo@yhd-drustvo.si. Cena je 19,5 evra.


< nazaj
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke