T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Poslanica Zveze Sonček ob 3. decembru – Mednarodnem dnevu invalidov


03.12.2021 | Zveza Sonček so.p.

Slovenija je podpisnica Konvencije o pravicah invalidov. Seznanjanje javnosti s položajem oseb z invalidnostjo je ključnega pomena zaradi miselnosti v družbi. Prvo, pri čemer se vse začne, pa je poimenovanje teh oseb.

Angleški izvirnik te konvencije, ki je začela veljati leta 2008, je Convention on the Rights of Persons with Disabilities. Slovenski prevod bi se tako moral glasiti Konvencija o pravicah oseb z invalidnostjo. Ko je konvencija nastajala, so želeli poudariti, da gre za osebe, ki imajo neko dodatno značilnost, ki je invalidnost. Če uporabimo pojem invalidi, se osredotočimo na to, da je treba na njih nekaj »popraviti«. Pojem odraža zastarel medicinski model invalidnosti, ki ima za posledico tudi segregacijo v zvezi z invalidnostjo.

Konvencija je zasnovana je na socialnem modelu invalidnosti, nadgradnja tega pa je model človekovih pravic oseb z invalidnostjo. Omenjena konvencija obravnava njihove pravice kot človekove pravice, povzema nekatere splošno sprejete človekove pravice in dodaja nekatere posebne pravice oseb z invalidnostjo. Njen namen pa je, da bi družba odpravila ovire, da se lahko osebe z invalidnostjo vključijo v družbo.

Mednarodni dan invalidov je tudi priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo bodisi s posledicami cerebralne paralize bodisi z drugimi oviranostmi.  

V Zvezi Sonček – Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije se zavzemamo za:

  • vključujočo družbo, v kateri bodo:
  • vse družine z otroki s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi deležne ustrezne podpore in pomoči,
  • vsi otroci imeli možnost obiskovati isti vrtec,
  • vsi učenci hodili v skupno osnovno šolo v domačem kraju,
  • vsi odrasli lahko uresničevali svoje potenciale v poklicnem življenju ter živeli neodvisno in samostojno po lastni izbiri,
  • polnopravno vključenost odraslih z vsemi državljanskimi pravicami, vključno z volilno pravico,
  • dostopnost okolja in storitev za vsakogar.
 

Pristojna ministrstva zato pozivamo, da dan obeležijo s konkretnimi ukrepi v korist otrok in odraslih oseb z različnimi oviranostmi, h katerim nenazadnje poziva tudi Evropska strategija o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030.Iztok Suhadolnik
direktor Zveze Sonček so. p.
  dr. Jasna Murgel
predsednica Zveze Sonček so.p.< nazaj
2020 2021 2022
julij avgust september
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke