T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Ravnotežnostne kocke »Dobra roka« za otroke s cerebralno paralizo


22.12.2021 | Zveza Sonček so.p.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič in generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen sta otrokom, ki so prek regijskih društev vključeni v Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo, podarila 30 kompletov unikatnih lesenih kock »Dobra roka – Igri dajemo smisel«. »Ravnotežnostne kocke Dobra roka, ki jih izdelujejo v slovenskih zaporih, ponazarjajo življenje – vzpone in padce, predvsem pa spodbujajo vztrajnost in zaupanje vase. S kockami, katerih namen je tudi terapevtski, želimo, da bi se zabavali in se pri tem predvsem dobro počutili,« je dejal minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

Ravnotežnostne kocke sta 22. decembra 2021 v prostorih Centra Sonček Šiška v Ljubljani  v imenu Zveze Sonček sprejela enajstletni deček Alex Geršak (sin predsednika Društva za cerebralno paralizo Ljubljana Davida Geršaka) in podpredsednik Zveze Sonček Emir Okanović. Ob priložnostni donaciji je nekaj besed spregovoril tudi direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik, ki je v družbi uporabnikov Centra Sonček Šiška in zaposlenih predstavil programe ter delovanje Zveze Sonček. »Komplete kock bomo predali našim enajstim centrom Sonček in regijskim društvom, vključenim v Zvezo Sonček.«

Z donacijo kock želijo v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij in na pravosodnem ministrstvu sporočiti, da je vsaka roka lahko dobra roka – tista, ki spodbuja in opolnomoči dobro v človeku. »Ravnotežnostne kocke pod sloganom Dobra roka – Igri dajemo smisel so nastale v okviru projekta Inovativen.si, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada. Izdelka, ki vam ga izročamo, se ne da nikjer kupiti. Namreč, leta 2018 smo iskali idejo, ki bi najbolje predstavljala zaporski sistem in na javnem natečaju so tako zmagale te kocke. Kocke v vsakem paketu so unikatne, ena kocka ni enaka drugi, vsak  komplet kock je tudi opremljen z zgodbo, ki najbolje opiše plemenit namen, prizadevanja in trud, ki so vloženi v končni izdelek, v unikatne, lesene ravnotežnostne kocke. Z njimi lahko postavimo stolp in morda nam ne bo uspelo ob prvem poskusu. Vendar ne bomo obupali in se bomo ob vnovičnem poskusu še bolj potrudili ter se ob tem nekaj naučili iz svojih napak. Slovenski zapori so tako lahko tudi prostor ponovne priložnosti, zato ta igrača simbolično in vizualno sporoča pomembnost učenja iz napak. Zapornikom daje možnost ustvarjanja, razvijanja delovnih navad in veščin za boljšo ter hitrejšo vključitev v družbo,« je dejal generalni direktor UIKS Bojan Majcen.

V sklopu prostočasnih dejavnosti so unikatne, lesene kocke v letošnjem letu izdelovale zaprte osebe v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje ter v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana in Maribor. Obsojenke v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig pa so sešile vrečke iz naravnega materiala, potiskane s sloganom.

Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju, z ministrom in generalnim direktorjem smo si izmenjali vtise in praznično voščilo, preizkusili pa smo se tudi v grajenju stolpa iz ravnotežnostnih kock.

V prazničnem decembrskem času so unikatne izdelke iz slovenskega lesa, ki nastajajo v več zaporih, poleg Zvezi Sonček podarili tudi Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste–Polje.
< nazaj
2021 2022 2023
julij avgust september
p t s č p s n
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke