T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Srečanje članov regijskih društev Zveze Sonček v Zajčji dobravi


27.05.2023 | Zveza Sonček

Zveza Sonček, ki letos praznuje 40. obletnico delovanja, in Ljubljansko društvo za cerebralno paralizo, ki pa v letošnjem letu praznuje 45. obletnico delovanja, sta 27. maja v Krajinskem parku Zajčja dobrava v Ljubljani pripravila tradicionalno srečanje članov regijskih društev za cerebralno paralizo. Organizatorji smo po deževnem aprilu in maju »zrihtali sončen dan«, vi, dragi udeleženci, pa ste poskrbeli za izjemno vzdušje (bilo nas je več kot 550!).

Ves dan so nas zabavali glasbena skupina Mitje Šinkovca, prireditev je vodil in povezoval Andrej Težak-Tešky, zbrane sta presenetila raper Zlatko in Lado Leskovar, mešani pevski »Men se poje« uporabnikov Centra Sonček Ljubljana (zborovodja Franci Kavčič) kar ni hotel z odra, zaigral je tudi član ljubljanskega društva in pianist Nal Frankovič, Danijel Rode, Ina Konrad ter številni drugi uporabniki, ki so na odru lahko pokazali svoj talent …

Srečanja sta se med drugimi udeležila predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek.   

Predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič je v nagovoru zbranim poudarila, »da ste ne samo po številu članov, temveč tudi po vašem izjemnem pogumu, kreativnosti, delavnosti in srčnosti, ste velika organizacija. Z vašim prizadevanjem za boljše razumevanje cerebralne paralize in s požrtvovalnim delom zagotavljate pomoč in podporo vsem tistim, ki s to motnjo živijo ter njihovim svojcem. Na mnogih področjih tvorno sodelujete s stanovskimi organizacijami in skrbite za rehabilitacijo in družbeno vključenost članov. Med pomembnejše aktivnosti Zveze zagotovo sodi tudi razvoj različnih oblik bivanja. Pri tem zasledujete cilj za čim bolj enakopravno in neodvisno življenje odraslih s telesno in intelektualno oviranostjo.

Sprejmimo drugačnost kot nekaj pozitivnega, tako kot sprejemamo vsak nov dan, ki ni enak prejšnjemu. Mogoče je boljši, mogoče je slabši, a brez teh odtenkov bi bilo življenje zelo prazno in dolgočasno. Vsi skupaj se zavedamo, da je pri sprejemanju drugačnosti pred nami še veliko izzivov, ki jih je potrebno premagati.

Eden izmed takšnih izzivov v Državnem zboru je trenutno tudi predlog za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor. Po tem predlogu odvzem volilne pravice osebam, postavljenim pod skrbništvo, ne bi bil več mogoč in bi tako tudi osebe z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi imele enako volilno pravico, kot jo imajo vsi preostali državljani. Pri tem vas osebno podpiram in si bom tudi v prihodnje prizadevala za spremembo zakonodaje,« je zaključila mag. Urška Klakočar Zupančič.

Podžupan mesta Ljubljane Dejan Crnek je v nagovoru med drugim poudaril dobro sodelovanje z Zvezo Sonček in z Društvom za cerebralno paralizo Ljubljana. Zvezi Sonček oziroma njeni predsednici pa je ob 40. obletnici izročil Kozmično srce, pozlačeno vazo Oskarja Kogoja.

Zveza Sonček se zahvaljuje mestu Ljubljana, ki nam je prijazno ponudila čudovito lokacijo, kjer je potekalo srečanje članov regijskih društev.

Predsednica Zveze Sonček dr. Jasna Murgel je v nagovoru zbranim poudarila, da želimo tudi s pomočjo takih dogodkov opozarjati na pomen Zveze Sonček kot nevladne organizacije in društev za cerebralno paralizo ter s tem ozaveščati, kako pomembno je zagotavljanje skupnostnih storitev in izvajanje programov, ki jih država bodisi sploh ne izvaja oziroma jih izvaja v obliki, ki je manj prilagojena potrebam uporabnikov. »Želimo si tudi, da se Slovenija končno vpiše na zemljevid držav, ki volilno pravico zagotavljajo vsem osebam – tudi osebam z intelektualno oviranostjo. Tri nevladne organizacije – Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije –  partnersko izvajamo projekt »Volilna pravica ni kaprica«, Gibanje za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo. Naš končni cilj je Sprememba Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), na način, da se zagotovi uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanje diskriminacije zaradi invalidnosti.


40. obletnica Zveze Sonček  


Leta 1983 sta mariborsko in gorenjsko društvo ustanovila Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Čisto prvi center Sonček v soseski BS3 je v Ljubljani začel delovati 26. decembra 1990. Zvezi Sonček je namreč uspelo prepričati takratni »odbor za zaščito krajanov pred invalidi«, da so osebe s posebnimi potrebami prav takšne kot vsi drugi. To so med prvimi spoznali tudi člani takrat še najstniške, zdaj pa legendarne skupine Big Foot Mama, ki so imeli prve vaje prav v tem centru Sonček.

In zakaj prav ime SONČEK? Najprej smo tako poimenovali prvi dnevni center v Ljubljani, saj je beseda lažje izgovorljiva kot zveza »cerebralna paraliza«. Poleg tega nas navda z optimizmom in si jo je lahko zapomniti.


Avtor fotografij je Samir Elezovič, fotograf in oseba s cerebralno paralizo.


< nazaj
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke