T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Volilno pravico je treba vrniti vsem državljanom_kam


29.05.2023 | Zveza SončekV sklopu mednarodnega festivala inkluzije »Igraj se z mano« je 29. maja 2023 potekal shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo pod geslom »Volilna pravica ni kaprica«, v organizaciji Zveze Sonček, Zavoda Risa in Društva za kulturo inkluzije. Shoda so se udeležili tudi predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, evropski poslanec dr. Milan Brglez ter predsednica Državnega zbora RS mag. Urška Klakočar Zupančič.


Vsi so se strinjali, da je treba odpraviti trenutno diskriminatorno ureditev, a pot do tja ne bo lahka, saj je za sprejem zakona potrebna dvotretjinska večina v Državnem zboru. Vprašanje bo na tematski seji, 20. junija 2023, obravnaval Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Shod so podprle številne nevladne organizacije ter neparlamentarna stranka VESNA.

Organizatorji shoda si prizadevajo za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), na način, da se zagotovi uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanje diskriminacije zaradi invalidnosti. Sodišče namreč ob postavitvi posameznika_ce pod skrbništvo posebej odloči o odvzemu pravice voliti in biti voljen_a. V praksi je tako v nepravdnem postopku volilna pravica najpogosteje odvzeta polnoletnim državljanom_kam z intelektualno oviranostjo, težavami v duševnem zdravju ali demenco. Načrtno targetiranje določene skupine ljudi za ocenjevanje, ali je ''sposobna'' razumeti pomen, namen in učinke volitev, je diskriminatorno in v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami. Dejstvo je, da število odvzemov volilne pravice narašča – in trenutno že presega 3.500 oseb.

Dr. Jasna Murgel (Zveza Sonček)
: »Skladno z določili Ustave RS bi slovenija to (op. a.: volilno) pravico morala zagotoviti vsem svojim državljanom. Ustava ne določa, da bi se ta pravica lahko odvzela osebam z invalidnostjo, kot to veleva Zakon o volitvah v Državni zbor.«

Mag. Urška Klakočar Zupančič: »Menim, da je čas, da se Republika Slovenija pridruži drugim razvitim zahodnim državam, ki volilne pravice ne jemljejo, ne glede na to, ali je morda osebi odvzeta poslovna sposobnost oz. ali je oseba postavljena pod skrbništvo. Volilna pravica je ustavna pravica in menim, da se kot taka ne more odvzeti.«
(Posnetek izjave si lahko ogledate TUKAJ).

Predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Marko Lotrič in državni svetnik, predsednik Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide Danijel Kastelic sta ob tej priložnosti oddala glasovnico na simboličnih volitvah in s tem podprla prizadevanje, da se zagotovi volilno pravico vsem polnoletnim državljanom in prepreči diskriminacijo zaradi invalidnosti.

Evropski poslanec dr. Milan Brglez je prav tako podprl prizadevanja za spremembo obstoječega zakona in izrazil pričakovanje, da bo sprememba implementirana še pred evropskimi volitvami, ki bodo junija prihodnje leto.

Podpredsednica Državnega zbora RS Meira Hot, ki je napovedala udeležbo na shodu, se ga zaradi drugih obveznosti ni mogla udeležiti, poslala pa je pisno sporočilo, in sicer pismo podpre za spremembo ZVDZ. »Interpretacija 43. člena Ustave, ki veli: »volilna pravica je splošna in enaka«, mora biti nediskriminatorna in vključujoča v absolutnem smislu. Zaradi vsega navedenega absolutno podpiram spremembo ZVDZ, da se tudi v slovenskem pravnem redu v celoti implementira 29. člen Konvencije o pravicah invalidov ter v celoti odpravi neupravičena diskriminacija.«


Sestanek z vodstvom Državnega sveta RS


Predstavniki Zveze Sonček (direktor Iztok Suhadolnik in Irena Vovk), Zavoda Risa (direktorica Tatjana Knapp) in Društva za kulturo inkluzije (predsednik Boštjan Kotnik) so se 25. maja sestali z vodstvom Državnega sveta RS, in sicer Markom Lotričem, predsednikom DS, Matjažem Švaganom, podpredsednikom DS, in Danijelom Kastelicem, predsednikom komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide v DS RS.

Omenjene organizacije so vodstvu Državnega sveta predstavile pobudo za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor, s poudarkom na tem, da število oseb, ki jim je volilna pravica odvzeta, narašča.

Vodstvo DS RS je izrazilo podporo predlogu in ideji, da predlog novele zakona vloži Državni svet. O postopku se bo predsednik DS Lotrič uskladil z vodstvom Državnega zbora RS v želji, da se postopek sproži čim prej in vsem državljanom_kam omogoči glasovanje na evropskih volitvah, ki bodo prihodnje leto.

< nazaj
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke