T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Začenja se akcija Gibalno ovirani gore osvajajo 2023


12.04.2023 | Zveza Sonček

Vsi si želimo doseči vrhove, se naužiti narave, občudovati razgled, si pljuča napolniti s čistim zrakom … Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec – je na novinarski konferenci 6. aprila na turistični kmetiji Pri Lazarju predstavil načrte za leto 2023.

Prav posebno pozornost je namenil akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023 (GOGO 2023), ki bo letos potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice RS dr. Nataše Pirc Musar. Zveza Sonček že četrtič kot partner sodeluje v akciji GOGO 2023.

6. april je mednarodni dan športa za razvoj in mir, akcija GOGO pa vsem gibalno oviranim priporoča in predvsem omogoča aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. Hkrati pa akcija povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo.

»Zveza Sonček podpira akcijo GOGO 2023, saj omogoča osebam s cerebralno paralizo in drugim osebam z oviranostmi, da imajo enake možnosti kot vsi drugi ljudje v družbi tako, da dosežejo na videz nedosegljive cilje. Osvajanje gora je poleg vključevanja v družbo na področju športa tudi simbolično pomembno za osebe z invalidnostjo, saj z vsako goro, na katero se vzpnejo, sporočajo sebi in družbi, da so njen enakovreden del in da lahko ob ustrezni odpravi ovir za njihovo vključevanje v družbo dosežejo marsikateri cilj. Akcija ima zelo pomemben učinek za promocijo pravic oseb z invalidnostjo, določenih v Konvenciji o pravicah oseb z invalidnostjo, saj se z njo splošni javnosti sporoča, da teh oseb ni treba odrivati na rob družbe, saj so ob podpori družbe zmožne premagovanja še tako zahtevnih ovir,« poudarja dr. Jasna Murgel, predsednica Zveze Sonček.

Jurček Nowakk, vodja Odbora inPlaninec, je Maji Bobnar, vodji športa in obnovitvene rehabilitacije v Zvezi Sonček ter podpredsednici Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja, podelil bronasti časni znak Planinske zveze Slovenije za zaslužno in uspešno delo v planinski organizaciji.

Pri izvedbi akcije GOGO 2023 bo sodelovalo pet partnerjev, ki so podpisali dogovor, s katerim so zagotovili še trdnejšo podlago za sodelovanje:
 • Planinska zveza Slovenije
 • Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.
 • Zveza paraplegikov Slovenije
 • Društvo distrofikov Slovenije
 • Združenje multiple skleroze Slovenije.
Sponzor akcije GOGO 2023 pa ostaja Nicehash.

Načrt pohodov inPlaninec 2023, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč:
 • 15. 4.   Strunjan – Portorož
 • 20. 4.   Selo v Prekmurju 
 • 20. 5.   Žavcarjev vrh
 • 8. 6.     Stari mlin – vseslovenski pohod
 • 10. 6.   Kal nad Hrastnikom – dan slovenskih planincev
 • 17. 6.   Dom pod Storžičem
 • 2. 7.     Parafestival – Vključujem: sotočje Soče in Tolminke
 • 19. 8.   Dom pod Storžičem
 • 27. 8.   Košenjak
 • 9. 9.     Velika planina
 • 14. 9.   Tromejnik
 • 23. 9.   Ankaran – Debeli rtič
 • 30. 9.   Šmohor
 • 14. 10. CUDV Draga Ig
    

Krasni ambasadorji in parašportniki

Akcijo GOGO 2023 podpirajo cenjeni in spoštovani ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Žiga X Gombač, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Viki Grošelj, Andrej Težak-Tešky, Uroš Bitenc in Ansambel Zadetek. Akcijo podpirajo tudi parašportniki Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Blaž Adamlje, Gregor Gračner, Anej Doplihar, Manca Smrekar in Nataša Bartol.

Skupaj v hribe – povezovanje z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec

Bogastvo akcije GOGO 223 je tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije, spodbujanju inkluzije celotne družbe in povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb. Zato jih povezuje moto Skupaj v hribe.

Mnoge od naštetih akcij in aktivnosti so namenjene širšemu krogu udeležencev, letos pa je med njimi tudi prav poseben pohod, ki ga pripravljajo prvič in je primeren le za izkušene pohodnike. V sklopu akcije Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir želijo 19. julija z manjšo skupino planink in planincev osvojiti Triglav!

Potrebujemo pomoč prostovoljcev!

Akcija je medgeneracijska, mladim, družinam, starostnikov in prostovoljcem prijazna. Povezuje različne humanitarne in invalidske organizacije ter gospodarstvo. Vse skupaj pa se odseva v mavrici raznolikosti vseh vključenih, v kateri bo vsak pridobil ščepec dobrega zase in kanček radosti vseživljenjskega učenja. Za pomoč pri vzpenjanju po planinskih poteh pa potrebujemo tudi pomoč prostovoljcev.

Kontakt in več informacij

Za vse dodatne informacij o GOGO 2023 in ostalih akcijah Odbora inPlaninec PZS pišite ali pokličite: gogo@pzs.si in inplaninec@pzs.si ter 031/536 573 in 041/590 981.

Prijazno se bosta z vami pomenila Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO, ali Marjeta Čič, namestnica vodje Odbora inPlaninec

Gora ni ovira. Je vabljiv izziv.
< nazaj
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke