T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Zveza Sonček praznuje 40 let


05.10.2023 | Irena Vovk Terčič

40. obletnica Zveze Sonček: Nič kaj drugačni od drugih


Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je 5. oktobra 2023 ob 17. uri v Kongresnem centru Brdo s kulturnim programom ter podelitvijo zlatih znakov in priznanj slovesno obeležila 40 let delovanja. Častni pokrovitelj prireditve je bil predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, zbrane pa je nagovorila tudi predsednica Zveze Sonček dr. Jasna Murgel. »Zveza Sonček je od leta 1983, ko sta jo ustanovili društvi za cerebralno paralizo iz Kranja in iz Maribora, postala pomembna organizacija, ki zastopa interese otrok in odraslih oseb s cerebralno paralizo.«

»Poglavitna skrb Zveze Sonček je bila od začetka usmerjena k osebam s cerebralno paralizo – našim otrokom, ki so postali čudoviti odrasli ljudje. Osrednji cilj zveze je vselej bil poiskati načine za enakopravno vključevanje oseb s cerebralno paralizo v družbo. Zato je Zveza Sonček velikokrat opravljala pionirsko delo na področju izvajanja programov in storitev. Veliko dobrega dela je za nami. Veliko oseb s cerebralno paralizo in tudi drugimi invalidnostmi, ki jim je zveza skupaj z regionalnimi društvi za cerebralno paralizo zagotovila stik s svetom in možnost vključevanja, nemalokrat spremenila izhodišče življenja.

Ostajamo velik sonček, ki sije za osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi v slovenski družbi. Naše poslanstvo je, da širimo pomembno spoznanje za celotno družbo, spoznanje sprejemanja drugačnosti in zagotavljanja enakih možnosti za vse,« je zaključila dr. Jasna Murgel.  

Na slavnostnem dogodku Nič kaj drugačni od drugih, kjer smo predstavili tudi dosežke in pomembne mejnike pri delu v dobrobit oseb s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi, je zbrane nagovoril tudi predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič.

»V štiridesetih letih je Zveza Sonček postala nepogrešljiv deležnik v slovenski družbi. Deležnik, ki si prizadeva za uresničevanje vseh človekovih pravic oseb z invalidnostjo tako kot so zapisane v Konvenciji o pravicah oseb z invalidnostjo. Zahvaljujem se vam za vaša prizadevanja in vas prosim, da vztrajate še naprej – v dobrobit vseh tistih, ki vas že in vas še bomo potrebovali,« je pozval zbrane in dodal, da imajo njihova prizadevanja, da se povrne volilna pravica vsem, ki jim je bila odvzeta zaradi invalidnosti, in da se prekine praksa jemanja volilne pravice osebam, postavljenim pod skrbništvo, njegovo osebno podporo in podporo Državnega sveta RS. »Volilna pravica je temeljna človekova pravica, zapisana v slovenski ustavi in Konvenciji o pravicah oseb z invalidnostjo in nihče nima pravice, da vam jo odvzame,« je sklenil Marko Lotrič.


Podelili smo zlate znake in priznanja


V okviru prireditve smo podelili najvišja priznanja Zveze Sonček, in sicer zlate znake in priznanja za uresničevanje poslanstva Zveze Sonček. Skupščina Zveze Sonček je 17. maja 2023 razpravljala o predlogih za priznanja in zlate znake Zveze Sonček, ki so jih dali posamezniki in regijska društva, uskladila pa izvršni odbor in kolegij predsednikov društev. Izmed predlogov je bilo izbranih pet dobitnikov zlatih znakov, deset dobitnikov priznanj ter dva dobitnika posebnih priznanj.

Zlati znak je najvišje priznanje Zveze Sonček, ki ga zveza podeljuje svojim članom, posameznikom, skupinam in organizacijam za izjemno, deset- ali večletno aktivno delo pri uresničevanju poslanstva Zveze Sonček.

Prejeli so ga: Helena Kos, Marin Lažeta, Smiljana Urh Milanović, Nataša Solomun in Lojze Tomaževič. Pet zlatih znakov sta podelila dr. Jasna Murgel in Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta RS.

Priznanja Zveze Sonček se podeljujejo posameznikom, društvom, skupinam in organizacijam za večletno uspešno delo pri uresničevanju poslanstva Zveze Sonček.

Prejeli so jih: Maja Bobnar, Decathlon (Suzana Tahiri), Valerija Grobelšek, Sonja Kerhe, Slavica Lažeta, Senad Muslić, Nada Polajžer, Dejan Sedovšek, Občina Škocjan (župan Jože Kapler) in Simona Visočnik.

Podelili smo tudi dve posebni priznanji, in sicer Svetlani Dramlić in Roku Vilčniku.
Nagrajenci ter obrazložitve so objavljeni v reviji Sončnik, ki je izšla 6. oktobra, na svetovni dan cerebralne paralize (revija je dostopna tudi na naši spletni strani: www.soncek.org).

Čestitamo vsem nagrajencem!


Pester kulturni program


Izjemno počaščeni smo, da nas je s svojim nastopom počastil Vlado Kreslin. Zborček uporabnikov »Men se poje« ni mogle skriti navdušenja, ker je skupaj z njim zapel dve pesmi, tudi njihovo najljubšo – Dekle moje, pojdi z menoj!

Vse se da,
vse je mogoče
in vsak je kot svetel sončni žarek
ki nam nebo vsem razjasni
, v pesmi poje Vlado Kreslin.

In ker se  v društvih in centrih Sonček, ki so razpršeni od severa do juga naše male države, torej od Murske Sobote do Kopra, združujejo osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovi svojci in strokovni sodelavci, je za vse nas Vlado Kreslin ob spremljavi svoje črne kitare zapel Z Goričkega v Piran.
Za njim je plesni podij ogrela plesna skupina Sonček iz Maribora, v kateri plesalci na vozičkih nastopajo s svojimi hodečimi soplesalci in skupaj ustvarjajo lepo zgodbo, ki širi obzorja in duha tudi širši publiki.

Nala Frankoviča, ki ima cerebralno paralizo in avtizem, so starši pri enajstih vpisali v zasebno glasbeno šolo DO RE MI na Bledu. Skupaj z Evo Rošar (glas) sta zaigrala in zapela pesem Castle on a Cloud.

Sledil je nastop plesalcev iz plesna šola PIKA in članov Društva za cerebralno paralizo Sonček Celje, ki se zelo radi povezujejo – na skupnih kolonijah ali na različnih nastopih. In v skupne plesne nastope vedno vnesejo sonce!
Jerneja Horvata je najpogosteje mogoče videti z baritonom v rokah, a ljubiteljsko rad tudi zapoje in zaigra na klavir. Zaradi cerebralne paralize in omejene sposobnosti uporabe rok igra na klavir s samo šestimi prsti. Prestavil se nam je z dvema skladbama, in sicer Imagine ter s svojo avtorsko skladbo Radovednost.
Naj zaključim z besedami, ki sem si jih izposodila iz intervjuja z nekdanjim predsednikom Zveze Sonček v letih 2001–2005 Acom Prosnikom (preberete si ga lahko v reviji Sončnik).
Takole pravi: »Pomembno je, da Sonček ostane samostojna organizacija, s svojimi idejami in rešitvami članov in sodelavcev pri medsebojni pomoči gibalno in intelektualno oviranim osebam. Zavedati se moramo, da imajo naši člani zelo različne potrebe, ki jih ni mogoče reševati šablonsko.
Predstavljam si, da bodo pri tem naši nekdaj otroci in zdaj odrasli igrali pomembno vlogo in da bodo vse bolj sooblikovali razvoj in vizijo Sončka, vsak po svojih najboljših močeh in znanjih.«


Fotografoma Primožu Lavretu in Samirju Elezoviću se prijazno zahvaljujemo, ker sta fotografirala dogodek in ustvarila nepozabne spomine.

< nazaj
2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke