T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Antonova leta pri Sončku


Večer, 07.11.2014

Več kot dve desetletji je Anton Mahorič kot prostovoljec sodeloval z društvom Sonček. S sončki je prevozil kakih 800 tisoč kilometrov in dodobra spoznal svet drugačnosti, ki je lahko tako zelo – sončen


"Po Ptuju se najraje odpravim peš ali s kolesom, sicer pa sem življenje, lahko bi rekel, lepo prevozil. Z avtomobili. Najprej tovornimi, saj sem se iz avtomehanika prekvalificiral v poklicnega šoferja, vozil in inštruiral pa že v vojski," se spominja Anton Mahorič, možakar pri sedeminsedemdesetih, ki ima za sabo pestro življenjsko zgodbo, a je najbolj ponosen na čase, ki jih je kot prostovoljec preživel s ptujskim Sončkom. Pred dnevi, ko so praznovali 25 let, so mu podelili naziv častni član Sončka. "Življenjske, predvsem pa delovne poti so me vodile marsikod, že kot mlad vojak sem imel priložnost oditi v Egipt. Ko sem se vrnil domov, sem začel voziti tovornjak, potem pa me je splet naključij pripeljal do jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju, kjer je bil veleposlanik Ptujčan Mitja Vošnjak. Iskal je osebnega voznika, izvedel zame in sem šel z njim tja, za tiste čase v za nas popolnoma drugačen svet. Dobra štiri leta sem v veleposlaništvu skrbel tudi za urejenost okolice, sprejemal goste, bil sem varnostnik v rezidenci, kjer sem tudi sam živel. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja sem bil pravi gospod, poldrugo leto sem na veleposlaniških poteh spremljal tudi Gustava Vlahova, Makedonca," opisuje svoje dunajsko obdobje Anton, ki je upokojitev dočakal kot voznik tovornjaka. "Tisto obdobje na Dunaju je bilo lepo, a tudi stresno, zato sem prav užival v samotnih vožnjah s tovornjakom. Naredil sem svoje, rekel kakšno s kolegi, sicer pa živel mirno družinsko življenje."


Nepozabna druženja s Sončkom


Potem pa, se smeje danes, ko je iz Antona zrasel v Tončka, so prišla najlepša leta njegovega življenja. "V Sončku so leta 1991 iskali šoferja, saj so dobili kombi za prevoz svojih varovancev, niso pa imeli človeka, ki bi jih vozil naokoli. Ravnokar sem se upokojil, ko so me povabili k sodelovanju, in saj veste, šoferja je težko spreobrniti. In tako sem začel delati kot prostovoljec v ptujsko-ormoškem društvu Sonček. Moja naloga vsa ta leta je bila, da zjutraj pripeljem naše uporabnike v VDC, popoldan domov, vozil sem jih v šole, tudi v Vipavo in Kamnik, kar je pomenilo, da so nedeljski popoldnevi "delovni", pa na letovanja. Izračunali smo, da sem v vseh teh letih prevozil 800 tisoč Sončkovih kilometrov, samo avgusta letos pet tisoč," je na svoje prostovoljstvo ponosen Anton, ki priznava, da mu je bilo v začetku težko. "Prišel sem med ljudi, ki jih nisem poznal, izkušenj, kako ravnati z ljudmi s posebnimi potrebami, nisem imel, zato prvi dnevi niso bili lahki, a dobra volja, nasmeh in pripravljenost prisluhniti sočloveku so naredili svoje in kaj kmalu smo postali pravi prijatelji. To so bile prav posebne vožnje in druženja, saj sem pomagal tudi pri organizaciji najrazličnejših druženj, piknikov. Veliko smo se skupaj presmejali, objemali ob srečnih dogodkih, stiskali roke za srečo, pa tudi jokali, če je šlo kaj narobe," pravi Tonček, ki se je septembra letos "upokojil", saj menda tovrstnih prostovoljstev več ne potrebujemo. Anton Mahorič je ponosen na svojih vseh od 3,5 do 4 milijone prevoženih kilometrov in, dodaja, na svoja gasilska leta. Tudi tam ima čez 800 prostovoljnih akcij in se spominja let, ko so ptujski gasilci odhiteli pomagat celo v Krapino ali Hum na Sotli: "Zdaj sem med veterani, a me še vedno stisne, ko slišim gasilsko sireno, tako kot ne morem mimo mojih sončkov, ne da bi se jim vsaj nasmehnil."


Resnično srčen prijatelj


Smilja Gaberc, negovalka varuhinja v VDC Sonček Ptuj: "Anton je vsem nam prijatelj, resnično dober človek, ki je z nami preživel mnoga leta. Vselej zanesljiv in dobrosrčen nam še zdaj rade volje priskoči na pomoč. Druži nas resnično srčno prijateljstvo, ki ga bomo vedno radi negovali."

Stanko Jurič, uporabnik VDC Sonček Ptuj:
"S Tončkom nam je bilo vedno prijetno, on je en tak dober človek, da je že zgodaj zjutraj poskrbel za dobro voljo v kombiju. Rad nas ima in on nam je na lep način dal vedeti, da pričakuje od nas red, in vsi smo skrbeli, da je bilo v kombiju vselej vse na mestu in pospravljeno."< nazaj
2021 2022 2023
april maj junij
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke