T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Evropska kartica ugodnosti za invalide


11.04.2016 | vir: www.mddsz.gov.si

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu MDDSZ) sodeluje v projektu, ki je financiran iz evropskih sredstev. Partner projekta je Nacionalni svet invalidskih organizacij (NSIOS). Vrednost projekta je 511.775,00 EUR, pri čemer EU sredstva predstavljajo 80% vrednosti projekta, delež MDDSZ pa 20%. Projekt se je začel izvajati 1.2.2016 in bo trajal 18 mesecev. Ob koncu projekta bodo Upravne enote po Sloveniji začele izdajati kartico, ki jo bodo načeloma lahko prejeli vsi invalidi.

Na podlagi Evropske strategije za invalide 2010 - 2020 je Evropski akademski zbor invalidov (ANED), v letu 2011, pripravil študijo z imenom "Disability benefits and Entitlements in European Counties". Na podlagi te študije in predloga Evropskega invalidskega foruma (EDF) ter EU nevladnih organizacij, ki predstavljajo 80. milijonov invalidov v Evropi, je Evropska komisija predlagala pripravo enotne Evropske kartice ugodnosti za invalide. Glede na to, da Slovenija nacionalne kartice še nima, se je odločila pristopiti k projektu z vsem svojim znanjem in sredstvi.

Slovenija je socialno-pravna država s sodobno politiko invalidskega varstva, ki je primerljiva s politikami v drugih razvitih evropskih državah. Je država, ki uresničuje načela družbene pravičnosti in enakih možnosti za vse in ima v svojem 14. členu ustave določilo, da so človekove pravice in temeljne svoboščine zagotovljene vsakomur ne glede na osebne okoliščine, med katerimi je navedena tudi invalidnost. Torej že iz ustave izhaja, da imajo invalidi enake pravice in obveznosti kakor drugi državljani. Med prvimi državami je leta 2008 ratificirala Konvencijo o pravicah invalidov in se s tem zavezala, da bo omogočila polnopravno udeležbo invalidov v družbi brez diskriminacije. V ta namen je bil leta 2010 sprejet Zakon o izenačevanju  možnosti invalidov in na njegovi podlagi nov Akcijski program za invalide 2014 - 2021, ki v zaključnem delu (priporočilih) predvideva pripravo in izdajo EU kartice ugodnosti za invalide.

V mesecu septembru 2015 je Evropska komisija objavila razpis za podporo nacionalnih projektov "European Disability Card and associated benefits". MDDSZ je k sodelovanju povabilo Nacionalni svet invalidskih organizacij (NSIOS) in se prijavilo na razpis. Glede na potek in potrebe za izdajo EU kartice ugodnosti pa bo MDDSZ tesno sodelovalo tudi z Ministrstvom za javno upravo in Upravnimi enotami.

Projekt
je bil na razpisu izbran in MDDSZ je tako z Evropsko komisijo sklenil pogodbo o sofinanciranju, z začetkom izvajanja projekta 1.2.2016. Čas trajanja projekta bo 18 mesecev, in sicer do 31.7.2017.

Cilj projekta
je invalidom omogočiti enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti pri potovanju v druge države EU, še posebej, ko gre za dostopnost prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa ter s tem prispevati k uresničevanju Konvencije o pravicah invalidov, Akcijskega programa za invalide 2014 - 2021 in Evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010-2020: obnovljena zaveza za Evropo brez ovir na nacionalnem in lokalnem nivoju v vsakodnevnem, konkretnem življenju invalidov v Republiki Sloveniji.

Za dosego cilja bodo izpeljane sledeče aktivnosti (kazalniki): Baza upravičencev, predlog sistemske ureditve in dodeljevanje kartic, posodobljena analiza dostopnosti, novinarska konferenca, vzpostavljena mreža upravičencev na upravnih enotah po Sloveniji (izdelava kartice), Spletna baza ugodnosti in mobilna aplikacija ter 6 izpeljanih promocij po slovenskih mestih.

Ciljna skupina projekta so vse skupine invalidov: slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gluhoslepi, osebe s telesnimi okvarami, osebe z motnjami v duševnem razvoju in osebe z drugimi dolgotrajnimi okvarami zdravja ter širša javnost.

Rezultati projekta bodo: Spletna baza ugodnosti in mobilna aplikacija, Baza upravičencev in izdelana EU kartica ugodnosti za invalide. Rezultati projekta bodo trajni, saj bodo glede na zastavljene sklope ugodnosti (transport, kultura, šport in proti čas te turizem), vplivali na gospodarski razvoj, socialni element razvoja invalidov in njihovo kakovost življenja. Nenazadnje bo projekt prispeval tudi k večji osveščenosti in informiranosti celotne družbe o invalidih in spoštovanju njihovih pravic in dostojanstva. Priprava kartice ima tudi povezovalni učinek med nevladnimi invalidskimi organizacijami v Sloveniji, ministrstvi in lokalno skupnostjo, saj bomo na podlagi skupnega napora, znanja, in sodelovanja ustvarili nekaj več, dodano vrednost v življenju invalidov v Sloveniji.

Za več informacij o projektu se lahko obrnete na Sašo Mlakar po elektronski pošti sasa.mlakar@gov.si.


< nazaj
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke