T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Sonček jim krajša dneve


Večer, 3.10.2014 | Jasmina Detela

Zveza Sonček je letošnji svetovni dan cerebralne paralize zaznamovala z dnevom odprtih vrat, tudi v VDC Ivančica v Trobljah pri Slovenj Gradcu


Zveza Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je letošnji svetovni dan cerebralne paralize zaznamovala z dnevom odprtih vrat svojih centrov. Na Koroškem je pripravilo dan odprtih vrat tudi koroško društvo za cerebralno paralizo Slovenj Gradec, bivalna skupnost v Dravogradu in Varstveno-delovni center (VDC) Sonček Ivančica, ki ima prostore v Trobljah pri Slovenj Gradcu. Pripravili so kratek kulturni in glasbeni program ter predstavili svoje izdelke, ki so tudi naprodaj. Otroci in osnovnošolci iz pameškega vrtca oziroma šole ter drugi obiskovalci so si lahko ogledali proizvodni proces, ta dan so predstavili izdelovanje voščilnic, sicer pa se ukvarjajo še z izdelavo drugih drobnih izdelkov.

"Rada sem tukaj, da sem malo v družbi. Moje delo je izdelovanje voščilnic za različne priložnosti in drugih drobnih izdelkov. Prihajam vsak delovnik med 10. in 14. uro. Všeč mi je, saj me konec meseca za moje delo nagradijo. Višina nagrade je odvisna od tega, koliko sem pridna. Denar porabim za nakup priboljškov," je povedala Tina Popič iz Slovenj Gradca, ki je uporabnica VDC že 14 let. Tudi Lija Krenker iz Mislinje se v VDC počuti dobro, saj ji zaposlitev zapolni dan, da ji hitreje mine. Ker je v družbi, ji je manj dolgčas.Slovenjgraški Center Sonček Ivančica obiskuje 15 uporabnikov. To so odrasli s posebnimi potrebami. "Uporabnikom omogočamo zaposlitev pod posebnimi delovnimi pogoji v delavnici. Ta čas izdelujemo voščilnice, izdelke iz lesa, stekla in drugih materialov. Zagotavljamo jim še varstvo in vodenje, ki vključuje tudi izdelavo individualnega načrta usposabljanja in zaposlitve," je pojasnila Danica Gašper, vodja omenjenega centra. Po njenih besedah uporabnikom poskušajo najti primerno zaposlitev, nasploh pa je pomembno, da nekaj koristnega počnejo in nekaj malega zaslužijo.

Dan odprtih vrat so pripravili drugo leto zapored, letošnje geslo je Zaživimo skupaj, v želji, da jih ljudje prepoznajo in sprejmejo. Zveza Sonček zbira tudi različne rabljene stvari (posodo, posteljnino), ki jih koristno uporabijo v svojih centrih oziroma ustanovah, presežke pa ponudijo ljudem po simboličnih cenah. V slovenjgraškem VDC, ki je manjša enota, zbirajo in prodajajo rabljene knjige.


< nazaj
2021 2022 2023
marec april maj
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke