T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Velik korak k izenačevanju možnosti invalidov


MDDSZ, 13.10.2014

Z današnjim dnem začne veljati pravilnik, ki prvič doslej invalidom daje pravico do brezplačnih ali pa skoraj brezplačnih tehničnih pripomočkov in prilagoditev vozil. Gre za zelo pomembno novost in veliko pridobitev za invalide. Na ta način jim bo olajšan, marsikomu pa šele prvič omogočen dostop do pripomočkov, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju.

Z uveljavitvijo Pravilnika o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila tudi v praksi delamo velik korak k izenačevanju možnosti invalidov, kar je ključni cilj Zakona o izenačevanju možnosti invalidov, je uvodoma poudarila ministrica dr. Anja Kopač Mrak.

"Namen zakona je preprečevati in odpravljati diskriminacijo invalidov, ki temelji na invalidnosti in je življenjskega pomena za tiste invalide, ki potrebujejo več podpore za samostojno življenje
," je dejala dr. Anja Kopač Mrak

Kot enega izmed ukrepov za izenačevanje možnosti invalidov zakon predpisuje sofinanciranje tehničnih pripomočkov za invalide s senzornimi okvarami (gluhi, naglušni, slepi, slabovidni in gluhoslepi). Drugi ukrep, ki ga predpisuje zakon, pa je sofinanciranje prilagoditve vozila gibalno oviranim invalidom, ki sicer vozijo sami. Prav tako pa te pravice do prilagoditve vozila lahko koristijo tudi invalidi, ki sami ne vozijo, pač pa so sopotniki.

Ministrica je poudarila, da pri tehničnih pripomočkih in prilagoditvah ne gre za podvajanje s pripomočki, ki jih invalidi lahko uveljavljajo pri zdravstveni zavarovalnici (npr. proteze udov ali invalidski voziček, bela palica za slepe ali slušni aparat za naglušne (gluhi niso upravičeni do nobenega pripomočka iz tega naslova).

"Gre torej za tehnične pripomočke, ki so namenjeni večji socialni vključenosti, gre za pripomočke, ki jih invalidi potrebujejo pri vsakdanjem vključevanju v družbo, oziroma jih potrebujejo v življenju za premostitev komunikacijskih ovir za omogočanje varnega in samostojnega življenja," je izpostavila dr. Anja Kopač Mrak.

Ministrstvo bo tehnične pripomočke in prilagoditev vozila financiralo v višini 85%. Socialno ogroženim (prejemniki denarne socialne pomoči) in tistim s statusom invalida po Zakonu o družbenem varstvu pa bo ministrstvo pripomočke in prilagoditve financiralo v celoti. Posameznik bo lahko pripomoček ali prilagoditev avtomobila kupil oziroma naročil pri katerem koli dobavitelju v Sloveniji. Uveljavljal oz. pridobil bo lahko več pripomočkov (ne le enega).


Za kakšne pripomočke gre in kako jih bodo invalidi uveljavljali


Gre za naslednje tehnične pripomočke: elektronska varuška, svetlobni hišni zvonec z alarmom, videofon, indukcijska zanka, vibracijska zapestna ročna ura, govoreča zapestna ura,  telefonski aparat z ojačevalnikom, govoreči kalkulator, govoreči diktafon, govoreča osebna tehtnica, različni programski vmesniki za računalnike, tablični in prenosni računalniki (glej seznam).

Podobno kot senzorno ovirani invalidi tehnične pripomočke, bodo gibalno ovirani invalidi lahko uveljavljali sofinanciranje različnih prilagoditev vozila. Tudi pri prilagoditvi vozil, ki so jih invalidi doslej financirali v celoti sami, posameznik lahko izbere več prilagoditev oziroma toliko in takšne, ki jih potrebuje. Do prilagoditve vozil bodo upravičeni tako invalidi vozniki, kot tudi invalidi sopotniki. Gre pa za od enostavnih prilagoditev kot je npr: ročno upravljanje zavode, plina in sklopke pa vse do dvigal, za vstop invalida v avto in tudi za popolno elektronsko upravljanje vozila z upravljalno ročico (vredno 35.000 evrov). Seznama (tehničnih pripomočkov in prilagoditev) se bosta glede na potrebe s časom lahko tudi dopolnjevala.


Kako jih bodo uveljavljali in na kolikšno obdobje jim pripadajo


Oseba, ki potrebuje tehnični pripomoček, bo šla na upravo enoto in vložila vlogo. Upravna enota bo na podlagi vloge izdala odločbo in vrednotnico. Vrednotnico bo oseba predložila kateremu koli dobavitelju tehničnih pripomočkov v Sloveniji in bo veljala kot »plačilno sredstvo«, saj bo ministrstvo, do višine navedene na vrednotnici, sofinanciralo (plačalo) pripomoček.
< nazaj
2021 2022 2023
april maj junij
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke