T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Ljubljana,  1. 10. 2018

Ob 6. oktobru – Svetovnem dnevu cerebralne paralize


Svetovni dan cerebralne paralize, ki ga obeležujemo od leta 2012, je družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje.

Na Svetovni dan cerebralne paralize, 6. oktobra 2018 bomo organizirali simbolične pohode z zelenimi baloni v nekaterih mestnih središčih.


V dopoldanskem času, od 10. do 12. ure bomo organizirali pohod z zelenimi baloni po mestnem središču Ljubljane (od Kongresnega trga, mimo Čopove ulice, Prešernovega trga, Mestnega trga), na katerem bomo prebrali Sporočilo ob Svetovnem dnevu cerebralne paralize in pripravili krajši kulturno zabavni program. Udeležence bo pozdravil tudi župan mesta Ljubljana Zoran Janković.

Pohode pa bomo organizirali tudi v naslednji slovenskih krajih:

  Vabilo in program
  • Ljubljana: Prešernov trg od 10. do 12. ure
Prenesi PDF
  • Maribor: Glavni trg od 10. do 12. ure
Prenesi PDF
  • Slovenj Gradec: Trg svobode od 9. do 11. ure
Prenesi PDF
  • Koper: Pristaniška ulica od 10. do 12. ure
Prenesi PDF
  • Celje: na Zvezdi (križišče Glavnega trga, Prešernove in Stanetove ulica) od 10. do 12. ure
Prenesi PDF
  • Krško: dopoldan sejem rokodelcev, popoldan kostanjev piknik z motoristi
Prenesi PDF
  • Novo mesto: Trgovski center Qulandija od 10. do 12. ure
Prenesi PDF

Na svetu je 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo. Šestdeset odstotkov je hodečih, trideset odstotkov jih uporablja invalidski voziček, deset odstotkov pa se jih giblje s pomočjo različnih pripomočkov. Pri cerebralni paralizi gre za motnjo gibanja in drže, ki je posledica nenapredujoče poškodbe možganov v zgodnjem obdobju življenja. Je najpogostejša razvojna motnja v otroštvu. Cerebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje in ni ozdravljiva. Poleg značilnih težav z gibanjem, pa imajo lahko otroci in odrasli s  CP vrsto drugih težav, kot so težave z zaznavanjem in percepcijo, epileptične napade, intelektualno oviranost, težave z govorom, spanjem in še mnoge druge. Za obravnavo cerebralne paralize je na voljo več zdravstveno terapevtskih obravnav, ki so učinkovite le delno.

Še bolj kot zdravstvena obravnava pa je pomembno ustvarjanje pogojev v družbi, ki bodo ljudem z invalidnostmi omogočali običajno življenje v skupnosti. Ključ do tega je v sprejemanju drugačnosti.Kratka predstavitev Zveze Sonček so.p.

Zveza Sonček je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki deluje že od leta 1983. Nastala je z združitvijo Mariborskega in Gorenjskega društva za cerebralno paralizo. Kot prvotno starševska organizacija se je vj 35 letih delovanja razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva in izvaja storitve namenjene tako osebam z invalidnostjo, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom ter Sonček - Športno društvo cerebralne paralize. Zveza Sonček, ki je konec leta 2013 pridobila tudi status socialnega podjetja, se neposredno vključuje tudi v Mednarodno združenje za osebe s cerebralno paralizo ICPS in Evropsko združenje servisov za osebe z invalidnostjo EASPD. 

Od ustanovitve prvega centra v Ljubljani, v decembru 1990, so centri Sonček zasnovani kot centri z raznolikimi programi. Osrednja dejavnost centrov je program varstva, usposabljanja in zaposlovanja pod posebnimi pogoji. Centri nudijo tudi druge programe: program usposabljanja in zaposlovanja v podjetjih za zaposlovanje invalidov, izobraževalne, kulturne, družabne in druge programe, katerih cilj je druženje različnih uporabnikov ne glede na invalidnost ter odprtost v socialno okolje. Zato so tudi izvajalci teh programov različni. K programu centrov sodijo tudi Sončkova svetovalna služba in izposojevalnica knjig, videofilmov, dnevni prevozi s kombiji za zaposlene v centrih in prevozi. V centrih so tudi sedeži regijskih društev za cerebralno paralizo, prostor za dejavnosti pa večkrat uporabljajo tudi druga društva in organizacije.


Kontaktna oseba:

Iztok Suhadolnik, direktor
Zveza Sonček
Rožanska ulica 2, 1000 Ljubljana
Mobilni telefon: 041 361 998
E-pošta: zveza@soncek.org
2021 2022 2023
avgust september oktober
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke