T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Stališče Zveze Sonček so.p. glede osnutka novele zakona o osebni asistenci


Ljubljana, 11.07.2019: Zveza Sonček so.p. je kot izvajalec osebne asistence na skupni seji Izvršnega odbora in Strokovnega sveta, ki je potekala 9. julija 2019 v Centru Sonček Šiška v Ljubljani,  sprejela enotno stališče glede osnutka novele Zakona o osebni asistenci, ki ga predlaga Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Namen zakona, ki je stopil v uporabo 1. januarja 2019,  je omogočiti invalidom, da živijo v skupnosti in enako kot drugi odločajo o svojem življenju. Zakon zato zagotavlja osebno asistenco na domu, na delovnem mestu, pri izobraževanju in pri vključevanju v socialno okolje. Z osebno asistenco se invalidkam in invalidom zagotovi podpora pri izvajanju aktivnosti, vezanih na vključevanje v družbo, ki jih ne morejo izvajati sami zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebujejo doma in zunaj doma, da lahko živijo neodvisno, aktivno in so enakopravno vključeni v družbo. Osnutek novele zakona o osebni asistenci predlaga, da se ukine možnost, da družinski člani opravljajo vlogo osebnih asistentov in da so samostojni podjetniki posamezniki izvajalci osebne asistence.

Menimo, da v tako kratkem času od začetka izvajanja, brez celostne in poglobljene analize vseh posledic izvajanja zakona, tega še ni smiselno spreminjati. Še posebej, ker se v tem času pripravlja tudi Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo prinesel nove možnosti oskrbe za velik del tistih, ki lahko sedaj oz. že koristijo storitve osebne asistence. Predlagamo, da se spremembe zakona pripravijo po vsaj letu dni ali daljšem obdobju izvajanja zakona. Do takrat pa temeljito spremljamo izvajanje osebne asistence, proučimo še dodatne predloge in celovite rešitve storitev, ki bodo zadovoljevale potrebe različnih ciljnih skupin. Ob tem pa bi še posebej poudarili, da nasprotujemo predlogu, da se družinski člani v celoti izključijo kot možni osebni asistenti. Hkrati opozarjamo, da je potrebno pri vseh spremembah zakona izhajati iz temeljnih načel in ciljev zakona, to je potreb uporabnika, njegovih želja in interesov, s ciljem socialnega vključevanja in bolj samostojnega življenja.


Več informacij:
Iztok Suhadolnik
Direktor Zveze Sonček
E: iztok.suhadolnik@soncek.org
T: 0038641361998
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke