T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

26. 8. 2011

Za spremembo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije


YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Neubergerjeva 7
1000 Ljubljana

SONČEK - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije
Rožanska ulica 2, 1000 Ljubljana

INVALID - Zveza društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Slovenije
Trg mladosti 6, 3320 Velenje

Sklad Silva - Društvo za kakovostno življenje ljudi s posebnimi potrebami
Fijeroga 10, 6270 Šmarje


ZA spremembo Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije – odziv na aktivnosti Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije


Radi bi se odzvali na aktivnost Nacionalnega sveta invalidskih organizacij, ki v domači in mednarodni javnosti želi zbuditi občutek, da Državni zbor ogroža, uničuje, si podreja in uzurpira področje delovanja in financiranja invalidskih organizacij v Sloveniji.

Končno, po več letih opozarjanj na konflikt interesov, na netransparentno porazdelitev sredstev in na njihovo nenamensko porabo, je skupina poslancev vložila predlog spremembe Zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki bo spremenil sestavo Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Glede na predlog poslancev se bo število članov zmanjšalo, invalidske organizacije ne bodo imele več absolutne večine (sedaj 16 od 30 članov), predstavniki organizacij v Svetu pa ne bodo funkcionarji teh organizacij, ampak bodo izhajali iz vrst uporabnikov in zainteresirane javnosti. Predlog spremembe predvideva po 9 predstavnikov, ki jih bodo predlagale invalidske in humanitarne organizacije (torej 18 predstavnikov organizacij) in 5 predstavnikov vlade v svetu FIHO. Tako bodo interesi uporabnikov sredstev, nasproti vladi, še vedno močno večinsko zastopani, zmanjšal pa se bo vpliv posamezne organizacije, prejemnice sredstev.

Na nezakonito, netransparentno, nepošteno, nenamensko porabo t. i. loterijskih sredstev, sredstev, ki jih med porabnike razdeli FIHO so večkrat opozorili na Računskem sodišču (poročili o reviziji poslovanja v letih 2006 in 2010), Komisiji za preprečevanje korupcije (pojasnilo št. 137 z dne 5. 5. 2011), Upravnem sodišču RS (sodbe v korist društvu YHD zaradi netransparentne razdelitve sredstev v letih 2006, 2009 in 2010) in v različnih nevladnih organizacijah.

V sedanji sestavi sveta FIHO so med 16 predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij, ki imajo absolutno večino v svetu, prav vse članice Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (od 18 organizacij, kolikor jih je registriranih). Nikakor ne preseneča, da je ravno Nacionalni svet sprožil tako ogorčeno kampanjo, v kateri predlagatelje sprememb naziva »plenilci invalidskega denarja« in napoveduje apokaliptične posledice sprememb. Malce preseneča le prozornost in plehkost s katero se loteva obračunavanja s svojimi nasprotniki, po katerih udarja z vsemi kanoni. Situacija, kakršna je sedaj, onemogoča nadzor nad namensko porabo sredstev pri invalidskih organizacijah, saj so osebe, ki odločajo o dodelitvi sredstev tiste, ki ta sredstva porabljajo in tiste, ki nadzirajo njihovo porabo. Tudi zato so se v preteklih letih milijoni evrov stekali v nasedle investicije in zidove, uporabniki pa niso imeli dostopa do storitev, ki so jih želeli in potrebovali.

Predlagana sprememba pomeni korak v pravo smer, zmanjšanje konflikta interesov, povečanje transparentnosti in s tem odgovornosti, postavitev jasnih meril in kriterijev in večji vpliv uporabnikov.

Lep pozdrav,

Klaudija Poropat
Predsednica YHD

Iztok Suhadolnik
Predsednik Zveze SONČEK

Karol Strašek
Predsednik Zveze društev INVALID

Jurij Švagelj
Predsednik Sklada SILVA

2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke