T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Ljubljana, 14. 3. 2013

Zveza Sonček odprla nove prostore v stanovanjski skupini na Pragerskem


SONČEK – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je v letu 2009, na  Pragerskem, na Trubarjevi 9, svečano odprla novi objekt, v katerem je v pritličnem delu zaživela nova stanovanjska skupina z osmimi odraslimi osebami z invalidnostjo.

V letošnjem letu je s pomočjo donatorjev v prvem nadstropju hiše adaptirala štiri sobe, kopalnico in hodnik s stopniščem, za kar je porabila 47.337 €. Za vgradnjo dvigala pa trenutno še zbira donatorska sredstva. Z današnjo otvoritvijo je na poti k samostojnejšemu življenju pomagala štirim osebam s cerebralno paralizo.


Stanovanjska skupina Zveze Sonček je namenjena odraslim osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnostmi, ki zaradi svoje telesne in duševne prizadetosti potrebujejo strokovno pomoč, vodenje in varstvo ter osebno pomoč in nego. 

S takšno obliko bivanja nadomešča funkcijo doma ali lastne družine. V stanovanjski skupini stanovalci udejanjajo pravico do izbire lastnega življenjskega stila, zasebnosti, odločanja in upravljanja z lastnim življenjem ter s tem možnosti večanja vpliva na lastno življenje. Program zajema: fizično nego in pomoč ter osebno asistenco, pomoč pri organiziranju prostega časa, usposabljanje za samostojno življenje in voden trening praktičnih življenjskih in socialnih veščin. Zveza Sonček izvaja program bivanja za odrasle osebe s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi v stanovanjskih skupinah že vrsto let.

Socialno varstveno storitev institucionalnega varstva za odrasle osebe s statusom invalida (kot del javne službe) pa izvaja od leta 1998, ko so bile podeljene prve koncesije.


Kratka predstavitev Zveze Sonček


Zveza Sonček je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki deluje že od leta 1983. Nastala je z združitvijo Mariborskega in Gorenjskega društva za cerebralno paralizo. Kot prvotno starševska organizacija se je v 30 letih delovanja razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva in izvaja storitve namenjene tako osebam z invalidnostjo, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom ter Športno društvo cerebralne paralize »Žarek«. Zveza Sonček se neposredno vključuje tudi v Mednarodno združenje za osebe s cerebralno paralizo ICPS in Evropsko združenje servisov za osebe z invalidnostjo EASPD.


Kontaktna oseba:
Dejan Sedovšek
Vodja enote Stanovanjske skupine Pragersko
Trubarjeva 9, 2331 Pragersko
Mobilni telefon: 051 675 471
E-pošta: bs-maribor@soncek.org

Jelka Bratec
Vodja stanovanjskih skupin
Kamniška 25, 1000 Ljubljana
Mobilni telefon: 041 770 682
E-pošta: jelka.bratec@soncek.org
Storitev institucionalnega varstva
v okviru javnih del omogoča tudi
Zavod RS za zaposlovanje.
 

Programe in delovanje Zveze Sonček sofinancira FIHO. Stališča Zveze Sonček
ne izražajo stališč FIHO.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2021 2022 2023
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke