T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Ljubljana, 11. 6. 2014

Zveza Sonček pričela s počitniškimi programi in s projektom »Sun 4 Children«


Čas poletnih počitnic je za večino otrok in mladostnikov najlepši čas leta. Veliko jih vsaj za teden ali dva preživi ob morju ali na kakšni drugi počitniški lokaciji. Nemalo pa je takšnih, ki so odrinjeni na rob družbe in si tega zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Med slednjimi je veliko tudi takšnih, ki so od aktivnega počitnikovanja izločeni zaradi svoje invalidnosti. Slednjim z organizacijo rehabilitacijsko počitniških programov želijo omogočiti počitnice na Zvezi Sonček. V ta namen v obdobju od junija do vključno septembra organizirajo program obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtskih kolonij in počitniški program za otroke, mladostnike in odrasle.

Ta sklop programov v prvi vrsti izvajajo v Centru Sonček Vrtiče in Centru Sonček Elerji (nad Ankaranom). Nekaj terminov počitniškega programa pa izvajajo tudi v Koritnici v Baški grapi. V okolju, ki je dostopno tudi uporabnikom invalidskega vozička skušajo, z združevanjem posameznikov iz različnih ranljivih skupin in posameznikov, ki si želijo počitniški čas preživeti skupaj z »drugačnimi«, polepšati počitnice kar največjemu številu vseh otrok in mladostnikov. V poletne programe tako vključujejo preko 1.000 udeležencev. Samo v počitniški program se  vključuje čez 300 otrok, mladostnikov in odraslih oseb. Eden izmed njih je tudi Anže Vovk, ki je o svoji izkušnji o udeležbi v tem programu govoril v oddaji »Preverjeno«. Njegova zgodba je dosegljiva na povezavi: http://www.24ur.com/novice/slovenija/gasilci-za-otroke-zaradi-njih-bodo-sli-lahko-na-morje.html.

Financiranje tega programskega sklopa poteka iz več virov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pokrije doberšen del stroškov obnovitvene rehabilitacije in zdravstveno terapevtskih kolonij. Počitniški program je v pretežni meri financiran s sredstvi FIHO, ki so Zvezi Sonček v zadnjih dveh letih upadla za skoraj 30%. S slednjimi sofinancirajo tudi obnovitveno rehabilitacijo. Ker pa sredstev za vse navedeno ni dovolj, ob prispevkih udeležencev, navedene programe sofinancirajo tudi s sredstvi sponzorjev in donatorjev. Zaradi vse slabšega finančnega stanja njihovih donatorjev in povečanja prosilcev donatorskih sredstev v zadnjih letih, iz  tega naslova prejemajo vse manj sredstev. Zato so se na pobudo Agencije za prestrukturiranje Energetike d.o.o. (ApE d.o.o.) odločili  za dolgoročnejše in stabilnejše financiranje počitniških programov, kar skušajo zagotoviti s sončno elektrarno na eni izmed svojih streh.

V ta namen so z ApE d.o.o. zasnovali projekt »Sun 4 children«. Vanj želijo vključiti darovalce, ki jim bodo s prostovoljnimi prispevki pomagali postaviti sončno elektrarno. ApE d.o.o. bo po postavitvi lastništvo elektrarne prenesel na Zvezo Sonček. Ta pa bo pridobljeno »zeleno« električno energijo na trgu prodajala po zagotovljeni odkupni ceni. Tako bo Zveza Sonček v naslednjih 25 letih mesečno prejemala prihodke iz tega naslova ter jih namenjala pokrivanju stroškov počitniškega programa. Donirana sredstva za postavitev elektrarne se bodo tako  multiplicirala. Ob tem pa bodo s pridobljeno »zeleno energijo« prispevala svoj delež tudi k čistejšemu okolju. V kolikor ne bo zbranih sredstev za pokritje stroškov 37.000 Eur vredne investicije v sončno elektrarno,  bo ApE zbrana sredstva v celoti namenila za pokrivanje stroškov počitniškega programa.

Zbiranje sredstev poteka preko globalnega spletnega portala Indiegogo. Na portalu si lahko obiskovalci ogledajo podrobno predstavitev kampanje in oddajo svoje prispevke. Najdete jo na povezavi: https://www.indiegogo.com/projects/sun-4-children/x/6685343. Kampanja bo potekala najmanj do 1. julija 2014. Podpora kampanji poteka tudi na Facebooku - https://www.facebook.com/sun4children?ref=hl. Celotno akcijo vodi podjetje ApE d.o.o., ki že več kot 20 let deluje na področju obnovljivih virov in učinkovite rabe energije.Več o poletnih programih:
  • zdravstveno-terapevtske kolonije, katerih osnovni namen je pripraviti starše na življenje s svojim otrokom z invalidnostmi, otrokom pa omogočiti nova doživetja. Kolonije bo organiziralo 13 društev na različnih lokacijah po Sloveniji, največ pa v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom. Vanje bo vključenih 516 otrok.
  • obnovitvena rehabilitacija je namenjena vzdrževanju ali izboljšanju psihofizičnega stanja odraslih s cerebralno paralizo ter usposabljanju posameznika za čim bolj neodvisno življenje, glede na zmožnosti in cilje, s pomočjo fizioterapije, delovne terapije, različnih kreativnih delavnic, učenja socialnih veščin, organiziranega druženja in zabave ter športnih aktivnosti. V ta program, ki bo potekal v Centru Sonček Elerji in Thermani Laško, bo letos vključenih 235 odraslih oseb.
  • počitnice za otroke in mladostnike ponujajo nova doživetja v naravi tako otrokom z invalidnostmi kot otrokom brez njih. Organizirane bodo v Centru Sonček Vrtiče in v Koritnici v Baški grapi. Otroci bodo lahko jahali, plavali, veslali, plezali, delali na vrtu. Počitnic se bo udeležilo približno 200 otrok z in brez posebnih potreb.
  • počitnice za odrasle so podobne obnovitveni rehabilitaciji, le da omogočajo vključitev tudi osebam, ki nimajo cerebralne paralize ter fizioterapijo nadomeščajo s športnimi aktivnostmi. Še večji poudarek imajo tudi druženje in kreativne delavnice. Počitnice bodo organizirane v Centru Sonček Elerji, v Centru Sonček Vrtiče in v Koritnici v Baški grapi. Teh počitnic se bo udeležilo približno 120 oseb iz Slovenije in 18 ljudi iz Hrvaške.

Kontaktne osebe:Na kratko o Zvezi Sonček:

Zveza Sonček je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki deluje že od leta 1983. Nastala je z združitvijo Mariborskega in Gorenjskega društva za cerebralno paralizo. Kot prvotno starševska organizacija se je v 30 letih delovanja razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva in izvaja storitve namenjene tako osebam z invalidnostjo, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom ter Športno društvo cerebralne paralize »Žarek«. Zveza Sonček se neposredno vključuje tudi v Mednarodno združenje za osebe s cerebralno paralizo ICPS in Evropsko združenje servisov za osebe z invalidnostjo EASPD. 


Kontaktna oseba:
Daša Goričan
vodja obnovitvene rehabilitacije
Kamniška 25, 1000 Ljubljana
Mobitel: 041 358 055
E-pošta: obnovitvena@soncek.org

Zlatka Ornik
vodja počitniških programov
Cesta XIV. divizije 48a, 2000 Maribor
Mobitel: 031 390 227
E-pošta: pocitniceotroci@soncek.org
2020 2021 2022
avgust september oktober
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke