T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Slinjenje


Slinjenje je nehotno iztekanje sline iz ust. Pri dojenčkih in malčkih je to običajen pojav, z odraščanjem pa praviloma izzveni. Dnevno slinjenje se neha v prvih letih življenja, med spanjem pa lahko traja dalj časa. Slinjenje po četrtem letu starosti je neobičajno, razen če je posledica določenih zdravstvenih problemov.


Zakaj se otrok slini?


Slinjenje v zgodnjem otroštvu je lahko tudi posledica vnetja ustne sluznice ali reakcija na nekatera zdravila, ki povečujejo nastajanje sline.

Pri cerebralni paralizi pa je slinjenje običajno povezano s:
 • težavami s požiranjem,
 • težavami pri pomikanju sline proti požiralniku,
 • težavami obdržati usta zaprta,
 • nestabilnostjo čeljusti,
 • težavami s kontrolo jezika.

Raziskave kažejo, da je frekvenca požiranja sline pri osebah s cerebralno paralizo nižja kot sicer pri ljudeh brez cerebralne paralize. Slinjenje se ponavadi tudi poveča pri osebah, ki imajo pomanjkljivo kontrolo glave, imajo slab občutek v okolici ust, dihajo skozi usta, so razburjeni in imajo težave s koncentracijo.


Pri kom se slinjenje pogosteje pojavlja?


Ocenjujejo, da je slinjenje prisotno pri tretjini ljudi s cerebralno paralizo. Lahko se pojavi tudi pri ljudeh s pridobljeno možgansko poškodbo ali znižanimi intelektualnimi sposobnostmi, parkinsonovo boleznijo, ob epileptičnih napadih, pri paralizi obraznega živca, pri težavah z govorom, pri obstrukciji nosu ali ob kratkotrajni izgubi zavesti. V teh primerih slinjenje ni vezano samo na otroštvo.


Slinjenje, zdravje in higiena


Pogosto in močno slinjenje ima posledice na zdravje in higieno. Koža okrog ust, na bradi  in vratu postane pordela in boleča, zaradi izgube tekočine lahko pride do dehidracije, lahko se pojavljajo težave s prehranjevanjem, različne infekcije so pogostejše, prej lahko pride do zadušitve.


Kaj lahko storimo?


Obstaja nekaj tehnik kontrole slinjenja. Nekatere so uspešnejše, druge manj, v vsakem primeru pa se predpiše obravnava glede na vzrok slinjenja. Na primer, pri posamezniku z zelo nizkimi intelektualnimi sposobnostmi program kontrole slinjenja, ki zahteva visoko stopnjo sodelovanja in osebno angažiranost, ne bo učinkovit. Torej je treba najprej najti vzrok slinjenja, ponavadi to oceni specialist za grlo, nos in usta, šele potem se lahko določi obravnava.

Zdravljenje/obravnava lahko zajema:
 • trening spodbujanja požiranja z nagrado ali kaznijo,
 • kirurški poseg, s katerim se žleze slinavke pomaknejo proti zadnjemu delu ust, da slina lažje odteka prosti požiralniku,
 • vaje za povečanje mišičnega tonusa, ki izboljšajo ustno motoriko in izboljšajo senzorično zavedanje,
 • zdravila, ki zmanjšujejo izločanje sline,
 • odstranitev žlez slinavk (le v izjemnih primerih),
 • v zadnjem času se za kontrolo slinjenja uporabljajo tudi injekcije botulin toxina.Vir:

http://www.scope.org.uk/help-and-information/cerebral-palsy-and/drooling-and-cerebral-palsy
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke