T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Težave z dihanjem


Prehlad je pri majhnih otrocih zelo pogost in običajen pojav. Kašljanje, kihanje in izcedek iz nosu pri sicer zdravem otroku minejo v treh do sedmih dneh. Pri otrocih s cerebralno paralizo pa lahko traja dalj časa. Zaradi slabe koordinacije mišic imajo lahko težave pri izkašljevanju in težko izkašljajo sluz, ki se nabira v zgornjih dihalnih poteh. Nekateri otroci nimajo razvitega refleksa davljenja, ki je potreben, da izločki in bakterije ne zaidejo v pljuča. 

Tako lahko že navaden prehlad pripelje do pljučnice. Otrokom s cerebralno paralizo se zaradi težav z koordinacijo dihanja in požiranja hrana pogosto zaletava, ob tem pa lahko koščki hrane zaidejo v sapnik in pljuča, kar pa otrok težko izkašlja. Če ima še ezofagealni refluks, se mu lahko zgodi, da vdihava tudi delčke vrnjene hrane iz želodca.

Pljučnica je zelo nevarna predvsem za dojenčke in majhne otroke ter je tudi najpogostejši vzrok smrti majhnih otrok s cerebralno paralizo. Pljučnica se da uspešno zdraviti, če se le dovolj zgodaj odkrije, zato je nujno poznavanje opozorilnih znakov bolezni. Simptomi so visoka temperatura, močan kašelj, pospešeno dihanje, močnejše izločanje sluzi, bruhanje in oteženo dihanje (s širjenjem nosnic in uporabo trebušnih mišic).

Pljučnica zahteva agresivno zdravljenje z zdravili, antibiotiki, včasih je treba uporabiti dodatni kisik in aspirator. Fizoterapevt, specializiran za težave z dihanjem, vas bo naučil prijemov, s katerimi otroku pomagate pri čiščenju pljuč.

Pri otrocih, ki se jim pljučnica pogosto ponavlja, je treba ugotoviti vzroke, zakaj do tega prihaja. Pri tem je dobro da sodelujejo pediater, specialist za pljuča, specialist za ušesa, nos in grlo, gastroenterolog in defektolog. Ti strokovnjaki bodo svetovali glede zdravljenja refluksa in pljučnice, hkrati pa svetovali glede lajšanja težav s požiranjem in dihanjem, ki pljučnico povzročajo.Vir:

Children with cerebral Palsy,  Parents Guide, uredila Elaine Geralis, Woodbine House, 1998

2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke