T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

ABR-Advanced Bio-Mechanical Rehabilitation


ABR - Advanced Biomechanical rehabilitation (napredna biomehanska rehabilitacija) je relativno mlada alternativna manualna terapija.

Terapija se izvaja z lahnimi pritiski po telesu pacienta, s čemer se strukturno okrepijo notranja tkiva.  Gre za nežno, dalj časa trajajoče  pritiskanje, s čemer se vpliva na več plasti notranjih tkiv (podkožna, globlja, skeletna in vezivna tkiva); le-to pa ima za posledico okrepljeno telesno strukturo, izboljšano gibanje in številne vitalne funkcije.


Izvor in razvoj ABR metode


ABR metodo je razvil ruski matematik in biomehanik Leonid Blyum. Kot matematik se je specializiral s področja modelov kompleksnih sistemov. Proučeval je strukturo in delovanje mišično kostnega sistema in še posebej težave s hrbtenico in deformacije sklepov. Delal je skupaj z očetom, zdravnikom specializiranim za fizikalno terapijo takšnih motenj. Skozi študij in izkušnje je Blyum razvil prepričanje da se lahko mišično-skeletne deformacije zdravijo s kvazi- statično manualno terapijo. Kvazi- statično pomeni, da gre za dalj časa trajajoče nežno pritiskanje z rokami (za razliko od močnejše manipulacije fizioterapevtov). Med leti 1996 in 2000 je metodo preizkušal in razvijal, rezultati pa so pokazali učinek pri obravnavi skolioz in mišično – kostnih deformacij. Nato je izkušnje razširil na obravnavo pacientov z nevrološkimi poškodbami (večinoma poškodbe možganov); tudi tu se je pokazal pozitivni učinek terapije. Glede na to da je potrebno terapijo izvajati več ur dnevno, se je kasneje pokazala potreba po tem, da se usposobi starše obravnavanih otrok za izvajanje le-te.


Obravnava spastičnih, skrajšanih in napetih skeletnih mišic


ABR vpliva na sprostitev mišičnih napetosti, skrajšav in spastičnosti neprimerljivo bolj učinkovito od raztezanja. ABR ni namenjena neposredno sproščanju površinskih mišic. Metoda je namenjena krepitvi gladkih mišic dihalnih poti, mišičnih vlaken medvretenčnih ploščic, hrbteničnih mišic (torej globljih notranjih fascij in vezivnih tkiv). Cilj je torej notranja okrepitev.  Osnova metode je naravno fiziološko delovanje po katerem ob slabitvi notranjih struktur, slabijo tudi površinske mišične strukture in obratno ob krepitvi notranjih struktur postanejo površinske mišice večje in močnejše. Gre za celostni pristop in se ne obravnava posameznih mišičnih skupin ali organov. Cilj je izboljšava splošnega mišičnega tonusa, kar posledično vpliva  na vsa tkiva v telesu, vpliv pa je trajnejši. Metoda upošteva naravni razvoj otroka in spodbuja razvoj v naravnem razvojnem zaporedju.
Metoda se izvaja tudi v Makedoniji na Ohridu.Več informacij lahko najdete na:

www.abrbelgium.com
www.blyum.com
http://abrmakedonija.blogspot.com

Kontakt:
Vesna Gabeloska – ABR trener
Tel: 00 389 71 294 551
e-mail: gasovska@ hotmail.com
2023 2024 2025
januar februar marec
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke