T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Neuro - respiratorna terapija (Scotsonova tehnika)


Začetnica terapije je Linda Scotson (mati sina s poškodbo možganov), ki je iskala različne pristope s katerimi bi otroku lahko pomagala. Ugotovila je, da imajo vsi otroci z nevrološkimi motnjami težave z dihanjem, zato se je usmerila v raziskovanje respiratornega sistema.

Pristop izhaja iz sodobnih nevrobioloških spoznanj, ki kažejo:
  • da možgani majhnih otrok proizvedejo več nevronov, kot jih potrebujejo,
  • da možgani v času razvoja porabijo 50% vsega kisika, ki ga telo dobi z dihanjem (kar je dvakrat več kot pri odraslih),
  • nove možganske celice nastajajo tudi v odrasli dobi (predvsem na področjih za spomin in učenje); več celic nastane ob povečani vrednosti kisika v krvi, torej ob pospešenem dihanju.

Zaradi teh razlogov se tehnika Scotsonove ne usmerja na splošno mišično šibkost kot posledico nevrološke poškodbe. Usmerja se na razvijanje potenciala možganskih funkcij s spodbujanjem respiratornega sistema in cirkulacije, ki omogočajo prenos kisika do možganov in ostalih tkiv v telesu.

Tehnika deluje preko nežnih pritiskom z rokami na točno določena mesta, kar vpliva na dihanje.

Uporablja se lahko pri otrocih s cerebralno paralizo in drugimi nevrološkimi motnjami in obolenji. Z vzpostavitvijo normalnega dihanja, se lahko izboljša drža telesa, izboljša se uporaba rok in nog, dlani se odprejo, lahko se izboljša sposobnost samostojnega sedenja ali hoja. V nekaterih primerih se je pokazal napredek v govoru, vidu in socialni zrelosti, izboljšala se je prebava in zmanjšalo število epileptičnih napadov (vir: Advance Center, VB).

Tehniko Scotsonove  razvijajo v »Advance centre for the Scotson tehnique« v Veliki Britaniji. Ni podatkov, da bi bila tehnika na razpolago v Sloveniji.Vir:
http://www.advancecentres.com/scotson_technique.php

Povezave:

www.scotsontechnique.com
www.advancecentres.com
2022 2023 2024
november december januar
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke