T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Inkluzijski pohod na Bohor


05.10.2022 | Društvo Sonček za cerebralno paralizo Posavje
 

Člani društva Sonček Posavje smo se 24. septembra udeležili inkluzijskega pohoda v okviru akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO 2022). Zveza Sonček je namreč že tretje leto partner te akcije. Naš cilj je bil Bohor.

Na izhodišču se nas je zbralo kar 140 navdušenih pohodnikov, med njimi kar sedemdeset iz Sončka Posavje. V sončnem in toplem dnevu smo s pomočjo svojcev, prijateljev in prostovoljcev premagovali hribovite ovire na poti ter se ustavljali ob prekrasnih razgledih, ki so jemali dih. Tudi tega pohoda nam ne bi uspelo izpeljati brez pomoči številnih prostovoljcev, osebnih asistentov, Planinskega društva Senovo, Poklicne gasilske enote Krško, zaposlenih v družbi VTS … Hvala vsem za pomoč in dobro voljo, ki ste je imeli obilico.

Na cilju je društvo Sonček Posavje pripravilo kratko otvoritev dogodka. Upraviteljica koče Jožica Omerzu nam je namenila nekaj iskrenih in prekrasnih besed. Pričakala nas je čudovita pogostitev, zadišalo je po buhteljnih, palačinkah, štrudlju, domačem kruhu, pogači, odličnem čaju … Upraviteljica nas je presenetila še z glasbo, za odlično vzdušje je namreč poskrbel ansambel Občutek. Nekaj besed nam je namenil generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omrzu, ki se je zahvalil generalnemu sponzorju akcije podjetju NICEHASH.

V popoldanskih urah smo se na izhodišče vrnili nasmejanih obrazov, saj smo v dobri družbi in v prekrasni naravi preživeli čudovit dan. Nov planinski žig v pohodniškem dnevniku inPlaninec pa ostaja za vedno.

Cilji akcije pa so:
  • Pripeljati invalide/OPP v hribe, jim omogočiti obiskovanje planinskih pohodov, jim predstaviti dostopne točke v hribih in gorah, ne glede na njihove zmožnosti.
  • Narediti nekaj zase in se premakniti s kavča v življenje, dejavnost, naravo, družbo, raziskovanje in zapustiti cono udobja.
  • Inkluzija kot proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim.
  • Prebuditi razmišljanje, da je gibanje v naravi drugačno in da z vzponom na vrh vidijo svoje probleme drugače, preizkusijo svoje zmožnosti in najdejo izziv. Zmorejo najti veselje in radost.
  • Povezati invalidske in humanitarne organizacije, krepiti solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, razumevanje, prostovoljstvo in ostri posluh drug za drugega.
  • Pokazati polnost doživljanja, ko invalidnost/PP, postane postranska in je na prvem mestu oseba, pogovor, uživanje, cilj.
  • Vzbuditi željo in samoiniciativnost, da se bodo po dobri izkušnji tudi sami podali na gibanje v naravi.
  • Začutiti neokrnjeno naravo, svobodo in doživeti nove izzive za marsikoga do sedaj nepredstavljive.

»Gora je kot življenje, pretežka, če se vzpenjaš sam, a je prijazna, če imaš podporo prijateljev. Naše aktivnosti puščajo sledi in spomine. Če s svojimi dejanji in energijo osrečimo druge, je srce polno topline in hvaležnosti, zato hvala še enkrat vsem, ki ste nam pomagali, da smo izpeljali zastavljeni cilj,« je dejala Nataša Solomun, predsednica društva Sonček Posavje. 

Besedilo in fotografije: Anton Hruševar, podpredsednik društva Sonček Posavje

< nazaj
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke