T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Želimo si še bolj vključujočo družbo


07.10.2022 | Društvo Sonček za cerebralno paralizo Posavje
 

Uporabniki in zaposleni VCD Sonček Krško, člani društva Sonček Posavje, učenci in učiteljici OŠ Mihajla Rostoharja so se na Svetovni dan cerebralne paralize, 6. oktobra 2022, skupaj sprehodili po ulicah ter v zelenih majicah in z baloni zbujali zanimanje mimoidočih. Eden pomembnejših ciljev tega opomnika je spodbujanje skupnosti, da bi bila do ljudi s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi bolj vključujoča.

V Zvezi Sonček se zavzemamo za:
  • vključujočo družbo, v kateri bodo:
  • vse družine z otroki s cerebralno paralizo in drugimi oviranostmi deležne ustrezne podpore in pomoči,
  • vsi otroci imeli možnost obiskovati isti vrtec,
  • vsi učenci hodili v skupno osnovno šolo v domačem kraju,
  • vsi odrasli lahko uresničevali svoje potenciale v poklicnem življenju ter živeli neodvisno in samostojno po lastni izbiri,
  • polnopravno vključenost odraslih z vsemi državljanskimi pravicami, vključno z volilno pravico,
  • dostopnost okolja in storitev za vsakogar.

»S svojimi dejanji zaznamujemo prostor in skupaj spreminjamo družbo ter jo delamo bolj  strpno,« je prepričana Nataša Solomun, predsednica Društva Sonček Posavje.

Čas je torej, da se Slovenija začne preusmerjati od zastarelega medicinskega k socialnemu modelu invalidnosti, ki poudarja odnos družbe do oseb z invalidnostjo in posameznika postavlja v središče odločanja pri sprejemanju odločitev, ki ga zadevajo.


Kostanjev piknik


Ob svetovnem dnevu cerebralne paralize je Društvo Sonček Posavje v sodelovanju z Društvom ljubiteljev motorjev Matija Gubec po dveh letih premora zaradi covida-19 na športnem igrišču v Spodnjem Starem Gradu organiziralo tradicionalni kostanjev piknik.

Zbrane je najprej nagovorila predsednica društva Nataša Solomun, nato pa je Viktorija Hruševar prebrala poslanico Zveze Sonček. Sledili so pozdravni govori podžupanje Občine Krško Ane Nuše Somrak, predsednika DLM Matija Gubec Matjaža Gomilška in častnega člana Sončka Francija Bogoviča.

V popoldanskih urah, ko smo spekli ves kostanj, je sledila še vožnja z štirikolesniki, poslikava obrazov (KUD Mokriske Vrane), ogled policijskih avtov in predstava opreme. Ob pestri ponudbi slanih in sladkih jedi (pecivo so pripravili člani društva Sonček in člani motorističnega kluba), ni manjkala niti glasba. Tomo Jurak iz skupine Gu-gu je bil odličen.

Društvo Sonček Posavje se zahvaljuje donatorjem, sponzorjem, čisto vsem, ki ste prispevali prostovoljne prispevke, motoristom, Sunny Ridersom, lastnikom štirikolesnikov, ki so napim Sončkom izpolnili skrite želje, policijskemu medvedku Piku, članom in članicam DLM Matija Gubec, saj brez skupnega sodelovanja ne bi bilo mogoče izpeljati srečanja in piknika v tako velikem številu. Bilo nas je namreč kar dvesto.


Besedilo in fotografije: Nataša Solomun, predsednica Društva Sonček Posavje, in Anton Hruševar, podpredsednik Društva Sonček Posavje.

< nazaj
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke