T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Osebna asistenca


Zveza Sonček je začela izvajati program osebne asistence v sredini leta 2016. Do leta 2019 se je  osebna asistenca izvajala na osnovi vsako leto posebej razpisanih in nato sofinanciranih socialnih programov.

Osebna asistenca po svoji zasnovi izhaja iz mednarodnega gibanja za neodvisno življenje (organizacija ENIL – evropska mreža za neodvisno življenje), ki pa vsaj na razvitem severu izhaja iz neposrednega individualnega financiranja, ki je tudi pravi pogoj za dejansko neodvisno življenje in socialno vključevanje.

S 1 januarjem 2019, ko se je začel izvajati novi Zakon o osebni asistenci, je Zveza Sonček postala izvajalka te storitve na osnovi zakona. Zakon omogoča posamezniku oz. posameznici z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi ovirami enake možnosti, večjo neodvisnost in enakopravno vključenost v družbo, skladno z odločbami Konvencije o pravicah invalidov. Posameznik, star od 18 do 65 let, uveljavlja pravico do osebne asistence na osnovi odločbe, ki jo na njegovo prošnjo ter izdelane ocene in strokovnega mnenja komisije izda CSD.

Osebna asistenca je namenjena odraslim osebam z invalidnostjo v njihovem aktivnem življenjskem obdobju, s ciljem preprečevanja institucionalizacije in možnostjo uresničevanja vseh potencialov posameznika in njegovega čim bolj neodvisnega življenja. Neodvisnost ne pomeni, da invalid nujno živi sam, temveč pomeni samostojnost pri upravljanju z lastnim življenjem, pri sprejemanju odločitev – pomeni svobodo izbire. Uporabnik se s pomočjo osebne asistence lažje vključuje v socialno okolje, s čemer se preprečuje njegova socialna izključenost. Pomeni tudi to, da oseba ni več pacient, oskrbovanec ali varovanec, ni več predmet skrbi, temveč postane uporabnik, ki sam ali prek svojega zakonitega zastopnika samostojno sprejema odločitve o svojem življenju.
Storitev je prilagojena individualnim potrebam vsakega uporabnika.

V okviru storitev osebne asistence izvajamo:
  • storitve namenjene osebni pomoči uporabnika;
  • storitve namenjene pomoči v gospodinjstvu
  • in drugih dnevnih opravilih;
  • spremstvo;
  • pomoč na delovnem mestu in v izobraževalnem
  • procesu;
  • pomoč pri komunikaciji.

Vodja osebne asistence:
mag. Violeta Suhadolnik                              
m 041 601 537
e osebna.asistenca@soncek.org
e violeta.suhadolnik@soncek.org                                      

Strokovna vodja osebne asistence:
Špela Mohar
m 031 615 982
e spela.mohar@soncek.org
 
 
 
 
2023 2024 2025
avgust september oktober
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke