T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Ena šola za vse – Korak k Sončku


Zveza Sonček od leta 1993 izvaja izobraževanje in usposabljanje za podporo inkluziji
v okviru projekta »Korak k Sončku«. Cilj projekta je ustvariti primerno socialno klimo za vključevanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v redne oblike varstva in izobraževanja. Namen projekta je osveščanje ter sprejemanje vsakršne drugačnosti, saj se kljub sprejemanju in spreminjanju zakonodaje, še vedno srečujemo s težavami in nerazumevanjem ciljev inkluzije.

V projekt se vsako leto vključujejo vrtci in šole, kar pomeni, da se vanj vključujejo ne le otroci, učenci, temveč tudi vzgojitelji, učitelji, strokovni delavci in starši. Vrtci in šole sami pripravijo vsebine in aktivnosti, ki jih preko šolskega leta izvajajo v okviru projekta. V okviru projekta se otroci v vrtcih in učenci v šolah spoznavajo z drugačnostjo preko branja različnih zgodbic o drugačnosti, se spoznavajo med seboj in odkrivajo drugačnost v svoji sredini z raziskovanjem in pogovorom z osebami, ki so bodisi slepi, gluhi ali gibalno ovirani.

Skupaj s študenti invalidi preko praktične delavnice spoznavajo svet, v katerem ljudje potrebujejo določene pripomočke, da si olajšajo življenje. Svoje vtise strnejo v likovne izdelke ali pripravijo različne kulturne predstave. Ob vsem dogajanju vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci razmišljajo o drugačnosti in iščejo rešitve za čim boljšo vključitev otrok v vse dejavnosti vrtca in šole, ne glede na njihove sposobnosti. Otroci pa kot ambasadorji prenašajo svoje vtise in znanje tudi na starše, ki jim bodisi ob pogovoru doma ali na zaključnih prireditvah sporočajo, da smo vsi drugačni in da z drugačnostjo ni nič narobe. Le razumeti jo moramo, ne pa se je bati.

Projekt pripomore k temu, da številne generacije otrok sprejemajo in razumevajo idejo, da imajo vsi otroci pravico, da živijo, se usposabljajo in izobražujejo v običajnem življenjskem okolju, skupaj z vrstniki pod isto streho in z različnimi standardi znanja. Vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci ter spremljevalci leto za letom izvajajo domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo.

Z vključevanjem vsebin knjig o drugačnosti v redno učno delo, s pogovorom o drugačnosti, s seznanitvijo različnih oblik drugačnosti, obiski institucij, navezovanjem stikov z otroki in odraslimi z invalidnostmi ter njihovimi družinami, spoznavajo svet, ki jim odpre nov pogled na življenje in jih uči sprejemanja ter strpnosti.

Irena Vovk Terčič

m 041 215 087
e
korak@soncek.org
2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke