T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Korak k Sončku


Drugačnost … pojem, ki naj kar hitro zaznamuje, a vsi smo drugačni. Nekateri imamo črne oči, drugi modre … eni smo veliki, drugi majhni … eni imajo gibalno težave, drugi težave z zdravjem … Vsi pa moramo živeti drug z drugim, biti sprejeti, zagotoviti vključevanje in preprečiti izključevanje … vse to in še več je inkluzija.

Inkluzija je tista vrednota, ki jo Zveza Sonček so.p. odločno zagovarja že vrsto let. V ta namen že od leta 1993 razvija projekt Korak k Sončku, katerega temeljni cilj je udejanjanje pravic vseh otrok, da hodijo skupaj v šolo – »Eno šolo za vse«, ob enem pa ozaveščanje družbe o vključevanju. Z drugačnostjo ni nič narobe. Narobe je, ko drugačnost dobi negativen predznak, ko postane krivec za nerodnost, neugodje, in nenazadnje hotno ali nehotno izključevanje.

Ustvarjanje ustrezne socialne klime je klub sprejetju in dopolnjevanju zakonodaje še vedno nujno za uspešno izvajanje vključevanja v okolje in system izobraževanja. Številne generacije otrok so sprejemale in razumevale idejo, da imajo vsi otroci pravico, da se usposabljajo in izobražujejo v običajnem življenjskem okolju skupaj z generacijo svojih vrstnikov pod isto streho in z različnimi standardi znanja.

Svetlana Makarovič je za ta projekt napisala slikanico Veveriček posebne sorte in jo skupaj z ilustratorjem Marjanom Mančkom poklonila otrokom s cerebralno paralizo, izdala pa jo je Zveza Sonček s pomočjo donatorjev. Zveza Sonček je v letu 2017 pripravila ponatis slikanice, ki bo lahko v pomoč šolam pri izvajanju projekta. Slikanico lahko naročite na povezavi: https://etrgovina.soncek.org/vevericek-posebne-sorte.html

Projekt je podprl tudi Zavod za šolstvo RS. Pri projektu aktivno sodelujemo z Društvom študentov invalidov, s katerimi izvajamo delavnico na temo drugačnosti, ter Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskem komiteju v okviru Paraolimpijskega šolskega dne.

V projekt se skozi vsa leta vključujejo tako vrtci, osnovne šole kot srednje šole, torej otroci, mladostniki, vzgojitelji, učitelji in starši. Z izvajanjem projekta želimo podpreti oblikovanje vzgojno – izobraževalnega procesa brez ovir ter opozoriti na principe vključevanja kot so pozitiven odnos do drugačnosti, odgovornost in profesionalnost vseh v tem procesu, upoštevaje pravic staršev ter dopolnilno usposabljanje vzgojiteljev in učiteljev.

Cilji projekta so:
 1. sprejemati in razumeti vsakršno drugačnost,
 2. oblikovati strpno družbeno in socialno klimo, ki bo otrokom, mladostnikom in odraslim z invalidnostjo omogočila enake možnosti kot jih imajo sovrstniki,
 3. seznaniti strokovne delavce v vrtcih ali šolah z razvojnimi značilnostmi in posebnimi vzgojno – izobraževalnimi potrebami otrok s posebnimi potrebami,
 4. medsebojno druženje in preprečevanje diskriminacije,
 5. strokovna pomoč učiteljem pri delu z učenci in starši,
 6. svetovanje staršem.

Obliko in vsebino
projekta izberejo izvajalci sami, možnosti so različne:

 • Predstavitev literature (slikanice, povesti), ki govori o drugačnosti in naj bi jo spoznali  vsi otroci ali mladostniki v projektu.
 • Vključitev vsebine knjige v redno učno delo: branje (domače branje, bralna značka – predlog knjig na www.), pripovedovanje vsebine, razgovor o vsebini, poročila, doživljanje zgodbe, ilustriranje zgodbe, posameznih delov, lepljenke; izdelava lutk, plakatov, panojev ter dramatizacija vsebine ali posameznih prizorov, lutkovne predstave, upesnitve, drugo.
 • Pogovor o različnosti in učenje otrok za sprejemanje drugačnosti kot normalnega družbenega pojava in del vsakdanje življenjske resničnosti (različnost nasploh, drugačnost v skupini, razredu – zelo primerna tema v okviru predmeta Etika in državljanska vzgoja)
 • Seznanitev s cerebralno paralizo ter drugimi invalidnostmi in posebnosti pri otrocih in odraslih in spoznavanje posebnih potreb in možnosti drugačnih oseb – mar nismo vsi drugačni?
 • Uprizoritev drugačnosti skozi dramske predstave
 • Pogovori z različnimi strokovnimi delavci, ki imajo profesionalne izkušnje z drugačnimi (zdravnik, psiholog, fizioterapevt, specialni pedagog, logoped, socialni delavec in drugi), obiski in spoznavanje njihovega dela.
 • Obiski institucij (predvsem v domačem kraju), kjer poteka varstvo, izobraževanje, usposabljanje, delo in bivanje otrok in odraslih s posebnimi potrebami (redni vrtci, razvojni oddelki v vrtcih, redne šole, šole s prilagojenim programom, zavodi, varstveno delovni centri, bivalne skupnosti).
 • Navezovanje stikov z otroki in odraslimi z invalidnostmi ter njihovimi družinami (obiski, dopisovanje, vabila, športna sodelovanja, skupne prireditve, izmenjava daril, spoznavanje in nakup izdelkov invalidskih delavnic,...).
 • Obisk parašportnika, predstavnikov študentov invalidov s konkretnimi delavnicami na temo drugačnosti, predstave na temo drugačnosti, obisk znane osebnosti

Vsaka skupina, vsak razred ima svoje značilnosti. Poiščite drugačnost med seboj in projekt začnite na teh temeljih ter ga kasneje nadgradite in razširite. Projekt lahko izvajate v vseh starostnih obdobjih učencev ter preko vseh vsebin – predmetov. Zveza Sonček so.p. sodeluje pri izvedbi programa ali pa le pri povezavi z drugimi organizacijami ter institucijami. Priporočljivo je povezovanje v lokalnem okolju z regijskimi društvi Sonček in drugimi društvi, kjer naj bi potekala socialna vključenost oseb z različnimi posebnimi potrebami in njihovih družin.

Ob vključitvi v projekt pripravimo dogovor o sodelovanju , ob zaključku projekta pa na osnovi kratkega poročila izvajalcev pripravimo potrdila vsem izvajalcem projekta, ki jih le-ti lahko uveljavljajo kot dokazilo za napredovanje v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive.

Danes je projekt v lokalnih okoljih tako prisoten, da se velikokrat ne ve, kdo je idejni začetnik in posebej nas veseli, da številni vzgojitelji in učitelji projekt ponavljajo iz leta v leto z novo generacijo otrok. Vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci leto za letom izvajajo domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo v okviru šolskih projektov. Tudi ravnatelji, pedagoški in svetovalni delavci ter spremljevalci otrok z različnimi invalidnostmi iščejo informacije, sprejemajo naše izobraževalne programe ter nas vabijo k sodelovanju pri izvajanju svojih programov.

Starši vseh otrok na zaključnih prireditvah izpostavljajo doprinos projekta kvaliteti vzgoje in izobraževanja vseh otrok. Hkrati pa starši otrok s posebnimi potrebami s projektom dobivajo podporo in zagovorništvo pri odločanju o vključitvi otroka v ustrezen program.

Vabimo vse tiste vrtce in šole, ki še niste vključene v naš projekt, da se nam pridružite. Ne sprašujmo se, kdo je odgovoren za reševanje težav, kdo mora kaj narediti, ampak recimo: »Če mi ne bomo – kdo še ostane?«.

Informacije:
t 01 534 06 67
e korak@soncek.org
 
 
 
 
 
 
 
 
2023 2024 2025
julij avgust september
p t s č p s n
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke