T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Projekt Marsha Forest


Centre for inclusion iz Toronta, ki je sodi med vodilne zagovornike vključevanja otrok s posebnimi potrebami v redne šole, je že pred leti izvedel v Elerjih nad Ankaranom seminar o inkluziji.

Marsha Forest in Jack Pairpoint, ki sta ga vodila, sta s svojo predanostjo in brezkompromisnostjo navdušila vse udeležence. Zvezi Sonček je ta izkušnja ter možnost prevajanja literature in filmov o inkluziji izredno koristila pri prizadevanjih za uveljavitev nove šolske zakonodaje in pri pripravah staršev, asistentov in učiteljev na skupno izobraževanje takšnih in drugačnih otrok v osnovnih šolah.

Zanimanje za projekt je bilo že od samega začetka, vendar pa so se nanj odzvali le redki učitelji in ravnatelji šol ter univerzitetni profesorji. Odpori do vključevanja otrok s posebnimi potrebami pa so v veliki meri ostali.

Zveza Sonček meni, da je informiranje in izobraževanje učiteljev še vedno pomanjkljivo ter da so le redke osnovne šole odpravile arhitektonske ovire.

Prav zaradi tega nas je razveselila pobuda gospoda Garya Buncha, ki po smrti Marshe Forest sedaj vodi Marsha Forest Centre, da bi s pomočjo kanadske vlade izvedli program izobraževanja vseh, ki bodo sodelovali pri vključevanju otrok s posebnimi potrebami v redne osnovne šole.

Na srečanju predstavnikov nevladnih organizacij ter strokovnih institucij iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije in Črne gore dne 5.6.2003 v Elerjih je gospod Gary Bunch predstavil predlog Marsha Forest Centre, drugi udeleženci pa izkušnje iz svojih držav. Predlog predvideva izvajanje strokovnih raziskav, izbiro pilotskih šol, usposabljanje učencev, staršev, učiteljev, strokovnjakov in drugih za vključevanje otrok s posebnimi potrebami v redne osnovne šole.

Zainteresirani udeleženci iz vsake izmed držav udeleženk naj bi oblikovali nacionalne odbore za izvajanje načrta, ki bi tudi izdelali in vodili nacionalne načrte prilagojene potrebam posameznih držav. Skupaj pa naj bi oblikovali regionalni odbor, ki bi predložil skupen načrt Kanadski Mednarodni Razvojni Agenciji ter bi načrtoval, vodil in spremljal izvajanje načrta.

Predpogoj za odobritev sredstev Kanadske mednarodne razvojne agencije in pričetek izvajanja načrta pa je pridobivanje šol, univerzitetnih ustanov, strokovnih inštitucij ter združenj staršev in oseb s posebnimi potrebami za sodelovanje, ki ga morajo sodelujoči izraziti s svojimi pismi o nameri za sodelovanje pri načrtu.
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke