T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Socrates Grundtvig 2


Projekt se je rodil leta 2004, ko je bilo leto imenovano za Mednarodno leto športa.

Namen projekta je izpoljšati prakso smučanja in jahanja za mlade evropejce s cerebralno paralizo, ki imajo resne motnje v gibanju, da si izboljšajo svojo kvaliteto življenja.

Cilj projekta je izdelava Priročnika dobre prakse in didaktičnega materiala za vzgojitelje in inštruktorje smučarskih športov in športov jahanja za osebe s cerebralno paralizo. Na podlagi izkušenj na področju športa z invalidnimi osebami, ki jih ima Zveza Sonček verjamemo, da izvajanje športa predstavlja velik prispevek k kakovosti življenja in dobremu počutju osebam s telesnimi in duševnimi motnjami, omogoča bistveno izboljšanje v procesu rehabilitacije in socializacije, v katerem imajo vzgojitelji in inštruktorji poglavitno vlogo.

Izvajanje smučanja - stoje ali v stolu, omogoča izboljšati fizične sposobnosti, osebno samostojnost, zabavo in socialno integracijo. Izvajanje prilagojenega jahanja - hipoterapije , ima pomebne fiziološke in fizične vplive ter izboljša komunikacijo, včasih predstavlja sredstvo za komunikacijo med terapevtom in
posameznikom.

Specifični cilji projekta:
  • določiti cilje vsake športne prakse z osebami s cerebralno pralizo (namen, rezultati, uporabljeno ukoslovje, raziskati tehnične elemente, adaptacija materialov, itd...)
  • izdelava vodnikov in orientacij za uporabo in prilagoditev materialov za uporabo sestaviti vse procese dela v priročnik dobre prakse za vsak šport, namenjen vzgojiteljem in inštruktorjem, ki delajo na področju vzgoje in rehabilitacije oseb z invalidnostjo, bolj natančno s cerebralno paralizo
  • izmenjave med inštruktorji in mladimi s cerebralno paralizo, ki prakticirajo oba prilagojena športa
  • širjenje in izdaja dveh priročnikov za praktično uporabo na področju prilagojenega športaDelovno srečanje - Cuneo, 21.2.2007


Udeleženci srečanja, predstavniki organizacij iz petih evropskih držav, VIVALDA - Italija, GIMC - Francija, ESCLAT - Španija in SONČEK iz Slovenije so najprej pregledali, ali so bile od zadnjega srečanja v Parizu vse zadolžitve realizirane. Za dodelavo spletne strani adaptedsport.eu.org je potrebno dodati še nekaj pomanjkljivosti.

Naslednje delovno srečanje bo v Sloveniji, v Mariboru, 3. maja 2007. Ukvarjalo se bo z organizacijo in vsebino zaključnega seminarja v Barceloni, 28. junija 2007, ko se bodo predstavile posamezne organizacije, ki so sodelovale v projektu. Izšla pa bo verjetno že španska izdaja Priročnika dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje, ki ga bodo predstavili in razložili.Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007


3. maja je potekalo v Mariboru predzadnje delovno srečanje Projekta Grundtvig 2 Sport, Priročnik dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje. Poleg koordinatorjev iz Španije in organizatorjev iz Slovenije so se ga udeležili še predstavniki iz Italije, Francije in Švedske.

Pregledali so zadnjo verzijo Priročnika v španščini.
Razdelili so si naloge za spletno stran, kot so opisi vseh sodelujočih organizacij in povzetek projekta v njihovih jezikih ter izbor slikovnega gradiva za predstavitev organizacij iz posameznih dežel. Veliko pozornosti so namenili tudi načrtovanju zadnjega delovnega sestanka in zaključne prireditve v Barceloni, 28. junija 2007.

Srečanje je potekalo v ustvarjalnem in prijetnem vzdušju.

4. maja so si udeleženci iz Španije in s Švedske z zanimanjem ogledali še Sončkov rekreacijski center v Vrtičah.


Zaključno delovno srečanje v Barceloni, 28.6.2007


28. junija je v Barceloni potekalo zaključno delovno srečanje projekta Socrates Grundtvig 2 Sport in seminar s predstavitvijo Priročnika dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje. Program je bil zasnovan izrazito delovno in svečano.

Sodelovali so strokovnjaki, politiki, znani športniki iz Barcelone in seveda predstavniki vseh petih organizacij, vključenih v projekt, Esclat iz Španije, Vivalda iz Italije, Gimc iz Francije, Sonček iz Slovenije in Folkuniversitetet s Švedske.

Predstavili so delo projekta in špansko verzijo Priročnika. Posneto gradivo je prikazalo tudi praktično uporabo opisanih dejavnosti. Usposabljanje za prilagojeno smučanje je prevzela švedska organizacija Folkuniversitetet v okviru projekta Gundtvig 3.

Španska verzija priročnika

Priročnik dobre prakse za prilagojeno smučanje in jahanje (.pdf) 639 KB

 
Delovno srečanje - Cuneo, 21.2.2007.
 
Delovno srečanje - Cuneo, 21.2.2007.
 
Delovno srečanje - Cuneo, 21.2.2007.
 
Delovno srečanje - Cuneo, 21.2.2007.
 
Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007.
 
Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007.
 
Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007.
 
Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007. Obisk Centra Sonček Vrtiče.
 
Delovno srečanje v Mariboru, 3.5.2007. Obisk Centra Sonček Vrtiče.
2021 2022 2023
junij julij avgust
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke