T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Sosedje v akciji


»Vsak izmed nas ima samo eno življenje, in pravico ima, da ga v okolju, ki ga obdaja, živi kakovostno. Ima pravico, da se poleg vseh obveznosti v življenju lahko tudi sprosti, veseli, izrazi žalost, veselje, srečo, …in to z nekom deli.«

To je bila ena zaključnih misli udeležencev projekta »Sosedje v akciji« v okviru evropskega programa Evropa za državljane, ki je potekal od 2. do 6. novembra v Sloveniji.

Zveza Sonček sodeluje kot partner v projektu, katerega nosilec je Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom iz Zagreba. Sodelujoči partnerji so še Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize in Udruga Anđeli iz Splita.

Cilj projekta Sosedje v akciji je dvigniti kakovost življenja tako osebam z invalidnostjo, kot ljudem, s katerimi sodelujemo pri oblikovanju vsakodnevnega življenja.

Namen programa Evropa za državljane je dati državljanom evropskih držav možnost, da sodelujejo v mednacionalnih izmenjavah in na ta način prispevajo k razvoju občutka pripadnosti skupnim evropskim idealom ter spodbujajo proces evropske integracije. Vsebina programa Evropa za državljane je razdeljena v tri sklope. Sestavljajo jo: izmenjava dobrih praks, znanj in izkušenj;  razvijanje partnerskih odnosov in opredelitev skupnih ciljev organizacij za ustvarjanje novih strategij, ki izhajajo iz človekovih pravic oseb z invalidnostmi; ter implementacija skupnih dogovorjenih aktivnosti v vsakodnevnem življenju.

Zveza Sonček  je v okviru izmenjave dobrih praks v Centru Sonček  Maribor gostila starše, otroke s posebnimi potrebami in strokovne sodelavce iz Hrvaške. Predstavili smo jim naše izkušnje,  storitve in programe, ki jih izvajamo za osebe s posebnimi potrebami, ter vlogo Zveze Sonček v širšem družbenem okolju.

Gostom smo prek obiskov in ogledov  pokazali, kako otroke s posebnimi potrebami v lokalnem okolju vključujemo v vrtce, šole s prilagojenim programom, redne osnovne in srednje šole.

Seznanili smo jih tudi z zaposlitvenimi aktivnostmi v Varstveno delovnem centru Sonček, v Varstveno delovnem centru Polž Maribor in zaposlitvenem centru Sončna pot. Podrobneje smo jim predstavili tudi delovanje Sončka - Mariborskega društva za cerebralno paralizo, Zvezine storitve varstveno delovnega centra in institucionalnega varstva, ter programe, kot so obnovitvena rehabilitacija, zdravstveno terapevtske kolonije, počitnice, izobraževanje, svetovanje, prostočasne aktivnosti in rekreacija.

Gostje so izrazili zadovoljstvo, ker so imeli možnost spoznati različne oblike dela. »Zato naj bo to srečanje začetek nečesa prijetnega, nekega novega prijateljstva, sodelovanja, druženja, izmenjave izkušenj,…v korist vseh sodelujočih,« je poudarila hrvaška predstavnica društev za cerebralno paralizo.

Drugi del programa izmenjave dobrih praks bo potekal med 3. in 7. majem prihodnje leto v Zagrebu in Splitu.

Zapisal: Janko Rešeta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2022 2023 2024
p t s č p s n
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke