T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

UNIQ – Users network to improve quality


Mreža uporabnikov za izboljšanje kakovosti


»UNIQ« je eden od 8 evropskih projektov v okviru programa Progress, s katerimi namerava  Evropska komisija razširiti izkušnje  in testirati  metode za izboljšavo in merjenje  kvalitete socialnih storitev. V zvezi s tem je še posebej pomembno poskrbeti zato, da bodo uporabniki pridobili večjo vlogo pri odločanju oblikovanja storitev. Socialno prikrajšani ljudje naj bodo vključeni na aktiven način, pri ocenjevanju kakovosti storitev, ki jih potrebujejo in uporabljajo.

UNIQ ugotavlja, ali je metoda  NUEVA iz Avstrije uporabna tudi v drugih evropskih državah. NUEVA je kratica za »Nutzer evaluieren«, kar pomeni uporabniki ocenjujejo. Glavni cilj sistema je ocenjevanje kakovosti z vidika uporabnika. Razvili so sistem evalvacije, ki ga upravljajo ljudje z učnimi težavami in invalidnostmi. Ključni del evalvacije je intervju, ki ga izvajajo uporabniki s pomočjo standardiziranega vprašalnika. Evalvacija Nueva nudi verodostojne povratne informacije uporabnikov o njihovih izkušnjah v zvezi z uporabo storitev.

V okviru projekta UNIQ se izvajajo poskusne evalvacije Nueve v treh organizacijah in sicer v Nemčiji, na Češkem in Norveškem. V okviru tega postopka se osebe z učnimi težavami in invalidnostmi usposabljajo po osnovnih principih ocenjevanja, ki je osredotočeno na uporabnika. Usposabljanja so deležni tudi zaposleni v partnerskih organizacijah. Med izvajanjem  projekta se v okviru “nacionalnih krogov kakovosti” razpravlja o tem, kako metodo prenesti v prakso v lastni državi. Šest organizaciji opazovalk iz šestih držav, ki se udeležujejo teh evalvacij, prispeva svoje izkušnje in širi osnovni koncept projekta v svoji regiji (Italija, Irska, Litva, Makedonija, Španija in Slovenija).

Rezultati projekta bojo predstavljeni junija 2010 na svetovnem kongresu »Inclusion International« v Berlinu. Izdan bo priročnik z analizo obstoječih modelov izboljšave in definicije kvalitete, ki vključujejo uporabnike, v raziskavo prenosljivosti metode NUEVE, poleg tega pa tudi priporočilo za uvajanje metode v druge države.

This project is funded by the European Commission, Directorate General for Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, as part of the “PROGRESS” programme.
 
 
2022 2023 2024
november december januar
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke